Conform unui studiu  HomeFinders.ro, derulat pe parcusul a 13 luni (mai 2012-mai 2013), peste 70% din totalul cererii de locuinte existente pentru oferta disponibila in anumite cartiere din Capitala ar putea disparea o data cu oprirea programului guvernamental Prima Casa.
Un sondaj realizat de HomeFinders.ro in luna noiembrie 2012 in randul principalelor agentii din piata rezidentiala a indicat un numar de 22.000-24.000 proprietati tranzactionate in anul 2012 la nivelul orasului Bucuresti. Dintre acestea, aproximativ 40% dintre achizitii au fost finantate prin programul Prima Casa.

In plus, HomeFinders.ro a derulat, pe parcursul a 13 luni, in perioada mai 2012-mai 2013, un studiu pe un esantion de peste 464 de cumparatori de locuinte in Bucuresti, pentru a stabili ce procent isi poate finanta achizitionarea locuintei doar prin programul Prima Casa.

In urma acestui studiu au reiesit urmatoarele:

36% dintre cei intervievati tinteau o achizitie in cartierele marginase. Pentru mai mult de 70% dintre aceste persoane bugetele de achizitie erau asigurate de programul Prima Casa, nefiind eligibili si pentru alte tipuri de credite ipotecare.

in acest sens, fenomenul de scadere cu cea mai mare amploare este resimtit in cartierele marginase, unde raportul cerere solvabila/oferta disponibila este puternic disproportionat. Pentru a putea fi achizitionat prin programul Prima Casa, un apartament de 4 camere cu pretul de 60.000 euro ar trebui sa inregistreze astazi o scadere de 10 pana la 15 procente.

Urmatoarele cartiere sunt cele mai afectate: 1 Decembrie; Doamna Ghica; Colentina-Fundeni; Militari-Apusului/Pacii; Rahova; Berceni; Drumul Taberei/Ghencea; Pantelimon, 13 Septembrie-Sebastian; Basarabiei-CostinGeorgian; Crangasi; Lujerului/Uverturii;; Dristor/VitanVechi; Piata Sudului; Nicolae Grigorescu.

Un procent de 25% dintre intervievati intentionau sa achizitioneze un apartament in anumite zone semicentrale ( Tineretului/Timpuri Noi; Brancoveanu Parc; LaculTei-Parcul Circului; Baba Novac; Iancului; Stefan cel Mare; Mosilor; Vitan Nou; Piata Muncii). Dintre acestia, ponderea celor care depindeau de programul Prima Casa era de aproximativ 32% (jumatate fata de procentul celor care erau interesati de cumpararea unei locuinte in cartierele marginase).

39 % dintre respondenti urmareau un apartament in zona centrala si de nord a Capitalei, dintre care 18% aveau ca optiune de finantare exclusiv programul guvernamental Prima Casa. Astfel, aceste zone vor fi afectate moderat sau deloc afectate de stoparea programului.

Studiul facut demonstreaza ca, datorita incheierii programului Prima Casa, exista premisele unei scaderi accelerate a preturilor in cartiere in urmatorul interval de aproximativ 3 luni, atat cat se estimeaza ca va mai dura pana la epuizarea fondurilor disponibile prin acest program guvernamental, conform ultimelor date publice furnizate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici şi Mijlocii.

„Au aparut in piata proprietari care nu vor sa-si asume riscul de a amana vanzarea in contextul epuizarii fondurilor disponibile Prima Casa si accepta sau chiar propun un nivel mai scazut al preturilor pentru a fi competitivi in raport cu celelalte oferte”, spune Matei Malos, managing partner HomeFinders.ro.

De asemenea, nu este exclus un blocaj total in trimestrul al IV-lea 2013 in zonele in care cererea solvabila (cererea pentru care cumparatorii dispun de mijloace de plata) este mult mai redusa fata de oferta tranzactionabila (disponibila pe piata), blocajul putand fi comparabil cu cel din trimestrul al IV-lea 2008, resimtit insa la nivelul intregii piete.

Piata s-ar putea ajusta si de aceasta data in functie de oferta de finantare din piata. Comparand cel mai accesibil produs de creditare cu ceea ce permite finantarea prin Prima Casa, in momentul de fata, cu aceeasi rata la un credit in lei se poate achizitiona un imobil cu un pret mai mic. Conform calculelor Kiwi Finance, una din cele mai mari companii de brokeraj financiar, in moneda in care se incaseaza veniturile (lei, in majoritatea cazurilor), din cauza diferentelor de dobanda intre lei si euro, la o rata similara cu cea a unui credit prin Prima Casa, se pot accesa 45.500 euro echivalent in lei fata de 57.000 euro. in plus,
avansul de care trebuie sa dispuna cumparatorii este de 15% fata de 5%, avansul minim necesar pentru achizitia prin Prima Casa.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)