Analistii economici considera ca BNR va mentine dobanda de politica monetara la nivelul actual pana la finalul anului 2014. Membrii Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR) considera ca BNR ar putea mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din 5 februarie 2013, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Totodata, rezervele minime obligatorii (RMO) ar putea ramane nemodificate pentru pasivele in lei si pentru cele in valuta ale institutiilor de credit, care in prezent se ridica la 15% pentru moneda nationala si 20% pentru valuta.

Mai mult, analistii economici anticipeaza ca aceste cote vor fi pastrate pe tot parcursul acestui an, atat pentru dobanda de politica monetara, cat si pentru RMO.

“Anul 2014 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare prin reducerea dobanzii de politica monetara la 4,75% in decembrie 2014. Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei pana la 12% si pe cele in valuta pana la 18,5% in decembrie 2014”, se spune in comunicat.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)