Statisticile BNR indică scăderea generalizată a marjelor nete de dobândă practicate în sectorul bancar intern în noiembrie, evoluție determinată, în principal, de declinul ratelor de dobândă la credite.

Dr. Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică al Băncii Transilvania susține că scăderea generalizată a marjelor nete de dobândă sunt determinate, în principal, de declinul ratelor de dobândă la credite, evoluție influențată de perspectivele de politică monetară (mondiale, europene și interne) și de factorii structurali din sfera sectorului bancar autohton (intensificarea concurenței în contextul implementării Revoluției Digitale și excesul de lichiditate, care reprezintă un cost de oportunitate).

Potrivit analizei BT, marja netă de dobândă pentru creditele-depozitele în sold în RON a scăzut cu un ritm lunar de șapte puncte bază la 6.48 puncte procentuale în luna noiembrie 2019, cel mai redus nivel din aprilie 2018.

Evoluția a fost determinată de declinul ratei de dobândă la credite cu un ritm lunar de cinci puncte bază la 9.19% (minimul din ianuarie) și de creșterea ratei de dobândă la depozite cu două puncte bază lună/lună la 2.71% (cel mai ridicat nivel din februarie 2015).

“Ne așteptăm ca evoluția marjelor nete de dobândă din sectorul bancar intern să fie influențată în perioada următoare de deciziile și semnalele de politică monetară (îndeosebi SUA, Zona Euro și România), mix-ul de politici economice, evoluția percepției de risc investițional și dinamica cererii de credite pe plan intern.

Din perspectiva termenului mediu previzionăm apropierea graduală a marjelor nete de dobândă la lei spre cele înregistrate la euro, scenariu susținut de continuarea procesului de convergență (nominală și reală) a României spre Zona Euro”, afirma Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică BT.

De asemenea, pe segmentul credite-depozite noi în RON marja netă de dobândă s-a diminuat cu 22 puncte bază lună/lună la 6.27 puncte procentuale în noiembrie (minimul din decembrie 2017), pe fondul declinului ratei de dobândă la credite cu un ritm lunar de 18 puncte bază la 9.20% (minimul din iunie 2018) și majorării ratei de dobândă la depozite cu o dinamică lunară de patru puncte bază la 2.94% (cel mai ridicat nivel din octombrie 2014).

Nu în ultimul rând, marja netă de dobândă a scăzut și pe segmentul credite/depozite în sold în EUR în luna noiembrie, cu două puncte bază raportat la octombrie la 1.97 puncte procentuale (minim istoric).

Evoluția a fost determinată de declinul ratei de dobândă la credite cu două puncte bază lună/lună la 2.09% (nivel minim record) și de consolidarea ratei de dobândă la depozite la 0.13% (de asemenea, minim istoric). Pe de altă parte, pe segmentul credite-depozite noi în EUR marja netă de dobândă s-a consolidat la 2.03 puncte procentuale în noiembrie (în apropiere de maximul din iulie). Ratele de dobândă la credite și depozite au cvasi-stagnat la 2.15%, respectiv 0.13%.

Prin urmare, în perioada ianuarie-noiembrie 2019 marjele nete de dobândă au scăzut la creditele-depozitele în RON, cu 29 puncte bază ytd la cele în sold și cu 38 puncte bază ytd la cele noi. De asemenea, marjele nete de dobândă s-au diminuat și la creditele-depozitele în EUR în intervalul ianuarie-noiembrie, cu 14 puncte bază ytd la cele în sold și cu 23 puncte bază ytd la cele noi, se mai arată în analiza semnată de Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)