Analiștii financiari se așteaptă ca BNR să păstreze, în ședința Consiliului de Administrație de joi, 31 martie, nivelul dobânzii-cheie la 1,75% pe an, precum și nivelurile rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și valută, la 8%, respectiv 12%, potrivit News.ro

Totodată, dobânda de politică monetară ar putea fi menținută la 1,75% până la finalul acestui an, urmând să fie la 2,50% anul viitor, potrivit opiniilor exprimate de peste 90% dintre participanții la un sondaj intern în cadrul Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Analiștii apreciază că banca central va păstra neschimbate nivelurile rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei, la 8%, însă acestea ar putea fi diminuate la 6% până în decembrie, pentru a fi menținute în 2017.

“Față de sondajul anterior desfășurat la începutul lunii februarie se remarcă o temperare a așteptărilor privind reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei în 2017”, se arată într-un comunicat al AAFBR.

Pentru RMO aferente pasivelor în valută, analiștii preconizează pentru joi menținerea acestora la 12% și reducerea, până în decembrie, la 10%. Anul viitor, BNR ar putea tăia încă două puncte procentuale, la 8%, aliniindu-se treptat la nivelurile europene.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)