Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României se întrunește în cadrul celei de-a șasea ședințe de politică monetară din 2018. Analiștii Băncii Transilvania apreciază că există spațiu pentru continuarea ciclului post-criză printr-o nouă majorare a ratei de dobândă, pentru contracararea riscurilor la adresa stabilității prețurilor și stabilității financiare.

Economiştii mai multor bănci estimează că dobânda de referinţă va continua să crească până la 3%.

Banca Naţională a României ar putea majora de patru sau cinci ori dobânda cheie anul acesta, ajungând la finalul anului la 3%, declara Francois Bloch, director general al BRD-Groupe Societe Generale, într-o conferinţă de presă.

“Ne aşteptăm la posibile creşteri ale dobânzii cheie. Atât în ianuarie, cât şi în februarie, ieri, dobânda cheie a crescut cu 25 de puncte de bază. Ne aşteptăm ca acest trend să continue şi ne aşteptăm să vedem patru sau cinci creşteri graduale pe parcursul anului a dobânzii cheie… Am încheiat 2017 la 1,75%, apoi am spus că ne aşteptăm la patru sau cinci mici creşteri pe parcursul anului, care ar putea duce dobânda cheie la 3% la finalul anului 2018”, spunea Francois Bloch.

În opinia lui Francois Bloch, dacă Banca Centrală va continua să majoreze dobânda cheie, atunci şi dobânzile la depozite şi la credite vor creşte.

“Ne aşteptăm ca ROBOR să rămână sub nivelul de politică monetară şi ne aşteptăm ca ROBOR să rămână sub nivelul de 3% până la finalul anului’, afirma și Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)