Banca Naţională ar putea majora din nou dobânda-cheie, în şedinţa de miercuri, 7 februarie, de la 2% la 2,25% pe an, „ca o compensaţie adecvată pentru creşterea inflaţiei”, apreciază analiştii UniCredit Bank.

„Având în vedere ratele dobânzilor din România şi faptul că BNR trebuie să ofere o compensaţie adecvată pentru creşterea inflaţiei şi ţinând seama că riscurile inflaţioniste sunt în creştere, credem că majorarea cu 0,25 pp a ratei-cheie în 2018 ar fi necesară pentru a stabiliza inflaţia în intervalul ţintă pentru următorii doi ani”, se arată într-un buletin emis de Departamentul de Analiză al UniCredit.

Specialiştii se aşteaptă ca dobânda-cheie să urce la 3% până în toamna acestui an.

În şedinţa din 8 ianuarie, BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară (dobânda-cheie) cu 0,25 puncte procentuale, de la 1,75% la 2%. Facilităţile din jurul dobânzii-cheie au fost ajustate în consecinţă, respectiv rata facilităţii de depozit a fost majorată la 1% de la 0,75% şi rata facilităţii de creditare la 3% de la 2,75%. Iar rezervele minime obligatorii au fost menţinute la 8%.

În opinia analiştilor UniCredit, „BNR a fost forţată să acţioneze, având în vedere că inflaţia anuală a crescut deja la 3,2% în noiembrie, cu 0,5 puncte procentuale peste prognoza pentru sfârşitul anului 2017”.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)