Consiliul de Administratie al BNR a decis marti sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 4,25% la 4% pe an, minimul istoric,in linie cu asteptarile analistilor,si a pastrat nivelul rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele in lei si 20% pentru cele in euro.

“In sedinta din 5 noiembrie 2013, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 4% pe an de la 4,25% pe an incepand cu data de 6 noiembrie 2013, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit”, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

Banca centrala a taiat in acest an rata dobanzii de politica monetara in mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit in martie 2012. Prima taiere din acest an a fost la inceputul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmata de inca doua ajustari, in august (la 4,5% pe an) si in octombrie (la 4,25% pe an).

Analistii au anticipat decizia BNR de marti si prevad de asemenea posibilitatea reducerii dobanzii cheie la 3,75% anul viitor. in ceea ce priveste rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei, acestia estimeaza ca anul viitor ar putea fi diminuate de la 15% la 12%, iar pentru cele in valuta s-ar mentine la 20%.

Comunicatul detaliat va fi prezentat intr-un briefing de presa la BNR, la ora 15:00. Totodata, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat joi intr-o conferinta de presa.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)