Dobânzile la creditele în sold vor creşte mai accentuat în a doua jumătate a lui 2017, odată cu majorarea ROBOR, iar la creditele nou acordate creşterea va fi mai lentă, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ionuţ Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank.

“Ne aşteptăm ca Banca Naţională a României să menţină rata dobânzii de politică monetară nemodificată la 1,75% până la ultima şedinţă de politică monetară din anul 2017, respectiv cea din noiembrie 2017. Credem însă că ratele dobânzii din piaţa monetară – ratele ROBOR – ar putea creşte anterior, de la nivelurile lor foarte scăzute din prezent, ce sunt cu mult sub nivelul ratei dobânzii de politică monetară. Această creştere a ratelor ROBOR va fi probabil mai vizibilă în a doua jumătate a anului 2017. Dat fiind că ratele dobânzii la creditele în sold sunt indexate la ratele ROBOR, ar trebui să se înregistreze şi o creştere a acestora”, susţine Ionuţ Dumitru. ionut-dumitru

Economistul şef al Raiffeisen arată că, în ceea ce priveşte ratele dobânzii la creditele nou acordate, tendinţa de creştere va fi probabil mai lentă şi mai puţin amplă decât cea înregistrată pentru ratele dobânzii la creditele în sold.

În ceea ce priveşte dobânzile la depozite, Ionuţ Dumitru arată că, excesul de lichiditate de la nivelul sistemului bancar limitează spaţiul de creştere a acestora.

Acesta spune că, în condiţiile în care se anticipează că în 2017 ratele dobânzii EURIBOR vor rămâne la nivelurile lor curente, cel mai probabil şi ratele dobânzii la creditele şi depozitele în euro se vor menţine în jurul nivelurilor lor curente.

În acelaşi timp şi Eugen Sinca, analistul şef al BCR, a declarat că inflaţia va creşte uşor „spre +1,7% în decembrie 2017” de la un nivel prognozat de -0,6% în decembrie 2016, dar „se va menţine în ţinta Băncii Naţionale a României”, şi astfel „nu vedem motive pentru o majorare a dobânzii de politică monetară”.

sinca-bcr„Un posibil pas din partea BNR în 2017 este o îngustare a coridorului dintre facilitatea de credit şi facilitatea de depozit, ceea ce ar putea duce la o creştere usoară a dobânzilor interbancare pe termen scurt spre dobânda-cheie. În prezent, dobânda ROBOR la 3 luni este de 0,8-0,9% în timp ce dobânda de politică monetară este de 1,75%, ceea ce scade valoarea de semnal în economie a acesteia. Nu excludem, astfel, un proces gradual prin care dobânzile din piaţa monetară să crească spre dobânda de politică monetară, după ce au fost atinse minime istorice în 2016”, a mai spus analistul BCR, citat de Mediafax.

Gabriela DINU

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)