De la an la an, numarul bancilor care au in portofoliu produse de economisire cu facilitatea platii in avans a dobanzilor pentru depozite scade. Daca in 2012, pe vremea aceasta, existau 6 institutii de credit ce promovau asemenea depozite, astazi au mai ramas numai 4 banci, dintre care trei au actionariat grecesc (Alpha Bank, Banca Romaneasca si Piraeus Bank) si una cu actionariat autohton (Banca Comerciala Feroviara). Fata de anul trecut, din lista au disparut ATEbank si Banca Comerciala Carpatica.

Produsele de gen se bazeaza pe un atu important, reprezentat tocmai de facilitatea care ii da si denumirea: plata dobanzii in avans. Acest avantaj poate fi umbrit insa de faptul ca in cazul unor oferte suma necesara constituirii este mai mare decat in cazul unui depozit standard, iar dobanda este ceva mai mica.

Alpha Bank promoveaza depozitul Alpha Avans in lei, euro sau dolari. ”Inca din ziua constituirii depozitului vei putea sa cheltuiesti sau sa investesti banii aferenti dobanzii. Depozitul poate fi constituit pe 3, 6, 9 sau 12 luni si nu se reinnoieste automat iar dobanda este fixa pana la scadenta depozitului. Poti alege sa primesti contravaloarea dobanzii pe loc la ghiseu, virata in contul tau curent sau disponibila pe card”, se precizeaza in prezentarea produsului Alpha Bank. Suma minima de constituire a unui depozit Alpha Avans este de 500 de lei, 250 de euro sau 250 de dolari. Rata dobanzii pentru economiile in lei varianza intre 3,75%/an si 4,25%.an in functie de perioada de maturitate. Comisionul de retragere numerar este zero in ziua scadentei/constituirii depozitului si in urmatoarele trei zile lucratoare pentru clientii acestui tip de produs.

Si Banca Comerciala Feroviara are in portofoliu un depozit cu plata dobanzii in avans, denumit Depozitul Rapid. Produsul este disponibil in lei sau euro, pentru perioade de maturitate de o saptamana, o luna, 3 luni si 6 luni, iar suma minina de constituire este de 100 de lei sau 25 de euro. Dobanda pentru depunerile in moneda nationala difera in functie de perioada constituita de la 4,75%/an pentru o saptamana pana la 5,80%/an pentru 6 luni.

Banca Romaneasca detine doua produse de economisire cu plata dobanzii in avans: Depozitul Avans Net si Depozitul Super 7. Suma minima pentru cele doua depozite este de 500 de lei sau 150 euro/dolari. Cea mai mare dobanda la Depozitul Avans Net pentru economiile in lei este de 5,04%/an si este valabila pentru perioadele de maturitate de 30, 210 si respectiv 270 de zile. Cel de-al doilea produs promovat de Banca Romaneasca se poate constitui pe 210 zile, cu o dobanda la lei de 5,9%/an.

La Piraeus Bank, produsul se numeste Depozitul cu Dobanda Instant si se poate constitui pentru termene de 3, 6, 9 si 12 luni. Valta depozitului poate fi lei sau euro, iar suma minima necesara este de 2.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. Cea mai buna dobanda pentru economiile in lei este valabila pentru maturitatile de 9 si 12 luni si se situeaza la 5,8%/an.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)