Indicatorul Robor la 3 luni, dobânda interbancară în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei, a crescut luni, 25 septembrie 2017, până la pragul de 1,11% pe an. Acest nivel nu a mai fost atins in data de 11 noiembrie 2015.

Dobanda Robor la 3 luni s-a dublat față de minimul atins în septembrie 2016 şi depăşeste toate previziunile

Analiştii bancari estimau că nivelul de 1,1% va fi atins în finalul acestui an, iar în finalul lunii martie 2018, dobanda interbancară să atingă nivelul de 1,5%.

“Cred că în primul trimestru al anului viitor, vom vedea un ROBOR la 3 luni şi peste 1,5%. Totul depinde foarte mult şi de deciziile Băncii Centrale Europene”, spunea în vară Ciprian Dascălu, economist şef al ING Bank.

Iată că astăzi, 25 septembrie 2017, ROBOR la 3 luni atinge 1,11%

Cu alte cuvinte, asistăm la sfârşitul epocii creditelor în lei la costuri minime istorice. În acest caz, populaţia şi firmele din Romania urmează să se împrumute mai scump în următoarea perioadă, după ce, în ultimul an, au beneficiat de cele mai mici dobanzi din istorie pentru împrumuturile în lei.

Mai mult, clienții care s-au împrumutat în perioada cu dobanzi minime, vor trece prin “primul şoc al ratei mărite” şi vor achita pentru prima dată rate lunare mai mari din 1 octombrie 2017, atunci cand dobanda Robor la 3 luni va fi revizuită în toate contractele ce prevăd dobanzi variabile.

Dobânzile interbancare au scăzut puternic în toamna anului trecut. Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Până la finalul lunii octombrie 2016, indicele a “pendulat” între valori de 0,70 şi 0,80% an.

Trendul lunii septembrie se păstrează, ceea ce ne indică că urmează o scumpire a creditelor în lei cu dobandă variabilă.

Şi împrumuturile acordate prin Programul Prima Casă vor avea rate mai mari din luna octombrie. Pentru creditele acordate prin program, dobânda se calculează în funcţie de ROBOR la trei luni, plus o marjă de 2%.

Ce urmează

Dacă luăm în calcul o majorare de până la 1,5% a indicelui ROBOR, la un credit pentru Prima Casă, o rată lunară poate să urce cu până la 10 procente, iar valoarea totală de rambursat poate să crească şi cu 10.000 de euro, echivalent în lei.

Mai precis, pentru un credit în valoare de 60.000 de euro, echivalentul in lei, pe perioada maximă de 30 de ani, ce avea o rată lunară de 1.000 de lei, clientul va achita o rată mai mare din luna octombrie.

Rata lunară din luna octombrie se va majora cu aproximativ 100 de lei. Lunar!

 

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)