Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a continuat să crească miercuri pe piaţa interbancară, ajungând la 3,34% pe an, de la 3,27% pe an, marţi, reiese din datele Băncii Naţionale a României.

O valoare mai mare a ROBOR la trei luni a fost înregistrată pe 5 mai 2014, respectiv 3,37% pe an.

Astăzi, 4 iulie 2018, la BNR are loc ședința CA pe probleme de politică monetară

Analistul Dragoș Cabat, la Digi24:

“ROBOR se va duce peste inflație pentru că așa este normal”, spune analistul Dragoș Cabat.
Până acum oamenii au pierdut bani dacă au dus banii la bancă, acum revenim la o normalitate, deci vom vedea o creștere accelerată a ROBOR către 4,5-5%”, a declarat analistul pentru Digi24.
Rate mai mari pentru creditele în lei cu dobânzi variabile.
 
“Pentru un credit obișnuit de consum, rata va crește cu 150-250 de lei”, mai explică Dragoș Cabat.

În ceea ce priveşte indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, acesta a urcat la 3,39%.

ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a crescut la 3,40% pe an, de la 3,33% marţi. Indicele ROBOR la 12 luni a urcat la nivelul de 3,42% pe an.

Conform datelor BNR, la începutul acestui an, ROBOR la 3 luni se situa la 2,05%. În perioada similară a anului trecut, 4 iulie 2017, indicatorul era la 0,86% pe an.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)