Bancherii vin cu veşti proaste: dobânzile la credite ar putea creşte considerabil în a doua jumătate a anului, din cauza majorării inflaţiei.

În a doua parte a anului, în schimb, ne aşteptăm că odată ce noi prognozăm rata inflaţiei să crească până la 1,7 să vedem şi ajustări în sus ale ratei de dobândă”, susţine Ciprian Dascălu, economist sef al ING Bank.

In cazul unui credit Prima Casă, de pildă, rata lunară ar putea să fie şi cu 10 procente mai mare, iar valoarea totală de rambursat, până la finalul creditului, ar putea să crească şi cu echivalentul în lei a 10.000 de euro, potrvit Digi24.ro

Asta dacă luăm în calcul o majorare de un singur punct procentual a indicelui ROBOR, în funcţie de care băncile stabilesc dobânda.

Pentru un credit Prima Casă de 225.000 luat pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară este acum de 926 de lei. În cazul unei creşteri a indicelui ROBOR de la 0,8% cât este în prezent, la 1,8%, rata lunară va ajunge o 1.050 de lei. La încheierea creditului, împrumutatul va restitui băncii cu 45.000 de lei mai mult decât are de plată în prezent.

Creşterea dobânzilor vine la pachet cu mărirea avansului cerut de bănci în cazul creditelor ipotecare. ING Bank este prima bancă ce a dublat deja avansul în cazul creditului Prima Casă. Şi alte instituţii iau în calcul mărirea avansului, potrvit Digi24.ro

 

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)