In ultima vreme bancherii au preconizat un trend descendent pentru dobanzile depozitelor si creditelor in lei, tendinta ”fortata” in special de reducerea dobanzii de politica monetara de catre Banca Nationala a Romaniei. Nu mai departe de decembrie 2011, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, anticipa aceasta evolutie. “Eu cred ca pentru anul 2012 vom asista la o reducere a dobanzilor la depozite, si pe acest fond, si o reducere a dobanzilor la creditare in lei”, sublinia atunci Ghetea.

Prima parte a declaratiei isi regaseste deja corespondent in realitatea acestor zile, cand mai multe banci au anuntat diminuari ale dobanzilor oferite la produsele de economisire in moneda nationala. Este de vazut insa cand se va certifica si cea de-a doua parte predictiei sefului Asociatiei Romane a Bancilor, referitoare la ieftinirea imprumuturilor in lei.

Multe banci au taiat jumatate de procent din dobanzile depozitelor

Institutiile de credit au inceput, una cate una, sa asculte de indicatiile venite dinspre Banca Nationala a Romaniei. O parte dintre bancile comerciale au dat deja curs ”invitatiei” formulate de Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Centrale, operand reduceri de pana la 0,50 puncte procentuale.

Bancpost a redus dobanda la depozitul Start. Dobanda este 7.50%  pentru depozitul START pe 12 luni, in timp ce la 4 luni aceasta a coborat la 7.25%, iar la 6 luni la 7.1%. Suma minima necesara pentru deschiderea unui depozit este de 3.000 lei.

Garanti Bank se inscrie in tendinta pietei bancare din ultimele luni, aceea de a scadea dobanda la lei si de a atrage economiile in euro cu dobanzi marite. Astfel banca a redus dobanda la lei cu pana la 0.45 procente. Pentru depozite bancare in lei, oferta bancii este situata intre o dobanda de 6.3% si 6.5%. Pensionarii, clientii care isi vireaza salariul si cei care isi constituie un depozit prin internet banking, primesc in plus o dobanda de 0.5 procente.

Si Volksbank a redus cu un sfert de procent dobanda la depozitele in lei pe 1 si 3 luni pana la niveluri de 5,75%, respectiv 6%.

RBS Romania accepta si ea provocarea pietei. Banca a scazut dobanda cu un punct procentual la contul de economii. RBS plateste clientilor dobanzi situate intre 1.5% si 3.25%, in varianta standard sau de 3.45% pentru cei care doresc sa acceseze depozitul cu dobanda progresiva pe 12 saptamani.

Si Romanian International Bank a redus dobanda la depozitele bancare in lei. Clientii bancii au de ales intre dobanzi situate intre 5.05% si 6%, pentru plasamentele in moneda nationala. Oferta de depozite bancare a bancii cuprinde depozite cu dobanda fixa sau variabila si plata dobanzii la scadenta sau lunar.

BCR a scazut dobanda platita la depozitele in lei cu pana la 0.5 procente, aceasta nu mai depaseste acum in varianta standard valoarea de 6 procente. Ai insa un atu daca esti client si iti incasezi salariul sau iti constitui un depozit prin intermediul canalelor alternative de tranzactionare: un bonus de 0.25% fata de dobanda standard. La depozitului Maxiplus, pe 2 ani, dobanda platita este de 6.75% pe an – daca optezi pentru dobanda la scadenta si 6.5% daca aceasta este platita semestrial.

Banca Comerciala Carpatica a facut si ea aceeasi miscare de diminuare a dobanzilor, insa la aceste “restrictii” au fost supuse si depozitele in euro. Banca a redus dobanda la lei si euro cu pana la 0,5 puncte procentuale. Cea mai mare dobanda la lei este de 6,35%, in cazul depozitului la termen de 3 luni, iar cea mai mica porneste de la 5,75%. Doar pensionarii au parte de dobanzi mai mari: aceastea pleaca de la 5.9% la o luna si ajunge la 6.4% pentru depozitele constituite pe un an.

Banca Transilvania a crescut dobanda la depozitele bancare pe o perioada de 12 luni si a scazut dobanda la scadentele mai scurte cu 0.5%, in timp ce la scadenta de 12 luni dobanda a urcat cu 0.25%, ajungand la 7%.

Exista si banci care nu au urmat ”directiva” BNR, mizand in continuare pe dobanzi mai mari. Spre exemplu, Emporiki Bank a crescut dobanda la depozitele in lei cu pana la 0,65%, ajungand la nivelul de dobanda de 7,20%. Exista si promotii, cum este cazul la Intesa Sanpaolo Bank care plateste clientilor dobanzi speciale la depozile in lei constituite pe 200 zile: de 7.6%. Suma minima pentru constituirea unui depozit in cadrul ofertei speciale este de 1.000 lei.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)