Dobanzile practicate de bancile comerciale la depozitele si creditele noi, in lei, au crescut in februarie 2014 fata de luna anterioara, dar sunt in scadere cu aproximativ doua puncte procentuale comparativ cu martie 2013, potrivit datelor publicate, marti, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Pentru depozitele in lei aflate in sold, institutiile de credit au redus dobanzile cu 0,1 puncte procentuale, astfel ca media acestora a ajuns la 3,43% pe an in februarie 2014 fata de 3,53% pe an in ianuarie. La depozitele noi, dobanzile au crescut de la o medie de 2,79% pe an in ianuarie, la 3,02% pe an in februarie. De remarcat este faptul ca dobanzile la depozitele in lei au crescut pentru scadentele de peste doi ani, atat la depozitele noi, de la 2,77% pe an in ianuarie la 3,17% pe an in februarie, cat şi la cele din sold, de la 3,33% in ianuarie la 3,5% in februarie. Pe ultimele 12 luni, insa, dobanzile raman mai mici cu aproximativ doua puncte procentuale, in cazul depozitelor noi, şi cu 1,5 puncte la depozitele din sold.

La euro, bancile au redus dobanzile in februarie fata de ianuarie atat la depozitele noi, de la 1,81% pe an la 1,69% pe an, cat şi la cele vechi, de la 2,09% pe an la 1,99% pe an. O uşoara creştere a fost consemnata la depozitele noi in euro, la o medie de 1,93% pe an in februarie de la 1,88% pe an luna anterioara. in ultimul an, insa, dobanzile la depozitele in euro au scazut cu aproximativ un punct procentual pe toate categoriile, potrivit datelor publicate de BNR.

La creditele in lei aflate in sold, dobanzile au crescut uşor in februarie, la 8,97% pe an, de la 8,8% pe an in ianuarie, insa raman cu 2,5 puncte procentuale sub media practicata in urma cu un an. Şi pentru imprumuturile nou acordate bancile au solicitat dobanzi mai mari de la populatie şi firme, de 8,14% pe an in februarie, fata de 7,68% pe an in ianuarie 2014. La creditele in lei pentru populatie, dobanzile au ramas stabile in februarie fata de ianuarie, putin sub 11% pe an la cele in sold, şi in jur de 8,8% pe an la cele noi. in schimb, dobanzile au scazut semnificativ comparativ cu anul anterior, in special la imprumuturile noi pentru populatie, cu aproape patru puncte procentuale, de la 12,58% pe an in martie 2013, la 8,86% pe an in februarie 2014.

Pentru imprumuturile in valuta in sold, dobanzile au fost, in medie, de 5,12% pe an in februarie, nivel aproape similar cu cel din ianuarie, dar şi cu cel inregistrat in urma cu un an. La creditele noi, insa, bancile au redus dobanzile la 4,59% pe an in februarie, de la 5,05% pe an in luna anterioara. Pentru populatie, insa, dobanzile la imprumuturile in euro au crescut, in special la creditele de consum, de la o dobanda anuala efectiva de 5,82% in ianuarie la 6,18% pe an, in februarie.

Sursa: Agerpres

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)