Peste 2.500 de oameni din toată țara au donat deja pe platforma Donează pentru linia întâi în mai puțin de 24 de ore de la lansare, contribuind cu peste 200.000 de lei, care vor fi folosiți în ajutorul celor din linia întâi care luptă cu virusul COVID-19: medici și personal sanitar, polițiști, armată și jandarmi. Companiile inițiatoare ale proiectului au donat fiecare câte 1.000.000 lei la startul campaniei, se arată într-un comunicat de presă.

Apelului inițiat, ieri, de Mobexpert, Banca Transilvania, Bitdefender și eMAG s-au alăturat alte peste 100 de companii. Cele mai mari donații au venit din București, Cluj-Napoca, Arad, Constanța, Craiova, Timișoara, Iași și Brașov. Sumele strânse sunt afișate transparent pe platforma www.emag.ro/doneaza/live.

Tot ieri, odată cu lansarea plaformei de donații, a sosit în țară, pe aeroportul Henri Coandă din Otopeni, un avion Boeing 757 încărcat cu 4.150.000 de măști venite de la fabrică din Hangzhou, China, după o escală de alimentare la Vladivostok. Măștile, care fuseseră comandate pe 23 martie, au aterizat la București după 12 ore de zbor, iar Departamentul pentru Situații de Urgență, in colaborare cu Ministerul Sănătății, le va direcționa către medici de familie, polițiști, jandarmi și militari.
Provocările au fost numeroase în tot acest timp și au vizat multiple aspecte, de la transportul și achiziția mărfii până la înțelegerea legislației și a modalităților de încheiere a contractelor.

Pentru procurarea mărfii, în tot acest timp, au fost filtrați zeci de intermediari: unii dintre ei nu aveau marfă, alții aveau, însă era de proastă calitate, iar alții erau speculanți.

În plus, echipa implicată a avut nevoie să înțeleagă legislația și modalitățile de plată dat fiindcă doar în China, de exemplu, legislația s-a modificat de trei ori în această perioadă. Riscul de a avea probleme cu autoritățile și de a fi confiscată marfa este foarte ridicat în condițiile in care peste tot pe glob au fost cazuri de marfă deturnată sau confiscată. 

În ce privește transportul, modalitățile clasice de aprovizionare nu au mai putut fi folosite, astfel că inițiatorii platformei au apelat la avioane cargo charter. Inițiatorii proiectului au urmărit avionul Boeing 757 minut cu minut, de la fabrică și până la aterizarea pe Otopeni, iar echipele implicate au lucrat zi și noapte, indiferent că a fost zi de lucru sau weekend, adaptându-se din mers.

Următorul transport efectuat cu un avion Tarom reconvertit în cargo va aduce în țară 300.000 măști FFP2 destinate medicilor din prima linie. Avionul va efectua o cursa București – Shenzhen – București, traseu ce va fi repetat probabil de mai multe ori pe săptămână.

Nevoile celor din linia întâi sunt mari, astfel că fiecare dintre noi este chemat să se implice și să doneze oricât are posibilitatea pe www.emag.ro/doneaza. Toate informațiile centralizate despre sumele donate, produsele și beneficiarii către care au fost distribuite sunt centralizate pe această pagină.

Obiectivul inițiatorilor acestui demers este transmiterea unui mesaj de speranță, prin ajutorul acordat medicilor și celor care au grijă de noi, astfel încât să trecem cu bine de criza medicală, iar economia și societatea să își revină rapid la normal.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)