Estimările INS confirmă relansarea în formă de V pentru economia internă

Institutul Național de Statistică a comunicat în această dimineață primele estimări privind evoluția economiei României în primul trimestru al anului curent. Statisticile indică continuarea procesului de ameliorare a climatului din sfera economiei interne la început de 2021, confirmându-se intrarea într-un nou ciclu economic, comentează Andrei Rădulescu, Director Analiza Macroeconomica la Banca Transilvania.

BT prognozează creșterea economiei  cu un ritm anual de peste 5% în 2021

“Această evoluție a fost susținută de accelerarea procesului de vaccinare, mix-ul relaxat de politici economice în implementare și efectul bază (dat fiind că la jumătatea lunii martie 2020 au fost introduse restricții pentru contracararea crizei sanitare)” considera economistul.

Potrivit specialistului BT, dinamica anuală a PIB s-a ameliorat de la -1.4% în T4 2020 la -0.2% în T1 2021, cea mai bună evoluție din T1 2020. INS va comunica estimările provizorii (1) cu privire la dinamica PIB-ului și componentelor din T1 2021 la începutul lunii iunie.

 

Andrei Rădulescu susține ce deja afirma și prim-ministrul Florin Citu: revenire economiei în “V”

“Estimările publicate astăzi de INS confirmă relansarea în formă de V pentru economia internă după incidența pandemiei, precum și intrarea într-un nou ciclu economic.

Din perspectiva sectorială se evidențiază majorarea producției industriale și comerțului cu amănuntul cu dinamici anuale de 2.9%, respectiv 4.1% în perioada ianuarie-martie 2021, aspect evidențiat în al doilea grafic alăturat. Pe de altă parte, sectorul construcțiilor (vedeta anului pandemic 2020) a consemnat un avans de doar 1.2% an/an în primele trei luni din 2021. Conform scenariului macroeconomic central BT (actualizat recent) PIB-ul României ar putea crește cu ritmuri anuale de 5.4% în 2021, 4.1% în 2022, respectiv 4.2% în 2023, într-o perspectivă susținută de premisele favorabile pentru dinamica investițiilor productive (motorul economiei), cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB.

Astfel, investițiile productive s-ar putea majora cu dinamici anuale de 6.9% în 2021, 8% în 2022, respectiv 5.9% în 2023, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finanțare, implementării programelor lansate de Uniunea Europeană în 2020, potențialului ridicat de dezvoltare la nivelul infrastructurii critice și climatului favorabil din sfera sectorului bancar. De asemenea, consumul privat (principala componentă a PIB) ar putea crește cu dinamici anuale de 4.3% în 2021, 3.9% în 2022, respectiv 3.5% în 2023, scenariu susținut de ameliorarea venitului real disponibil al populației, în contextul perspectivelor de accelerare a procesului de convergență economică europeană.

 

Pentru consumul guvernamental previzionăm majorare cu ritmuri anuale de 6% în 2021, 5.7% în 2022, respectiv 5.6% în 2023. Nu în ultimul rând, în scenariul macroeconomic central BT ne așteptăm la ameliorarea contribuției exportului net la dinamica anuală a PIB pe termen mediu”, se arată în analiza semnată de Andrei Rădulescu.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)