Analiști XTB România, antreprenori și investitori și-au împărtășit viziunea lor cu privire la diverse aspecte legate de investiții, dar au vorbit și despre o mai bună gestionare a banilor într-un context dificil și volatil generat de pandemia de coronavirus.

În următoarele 3 luni, în Romania ca și în lume, criza va pune mare presiune pe economie. Ce se prefigurează?

Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România, este de părere că evoluția în următoarele 3 luni nu va fi omogenă.

„Unele state europene se vor comporta mai bine decât altele. În plus, vedem că Europa este mai avansată în această luptă împotriva noului coronavirus decât SUA, China și Coreea de Sud au ieșit din primul hop, dar riscul de reapariție trebuie monitorizat cu mare atenție de către toate țările”.

Elementul cheie în această situație este durata pandemiei, care însă nu poate fi estimată cu exactitate, iar răspunsul autorităților și durata măsurilor restrictive vor fi esențiale, mai spune Claudiu Cazacu.

„Se constată un grad foarte ridicat de incertitudine în prognoze, cu scenarii foarte variate privind evoluția economică în zona Euro în următoarele 3 luni, în vreme ce, pentru SUA, JP Morgan estimează un minus de 14% în Q2 față de Q1, iar S&P minus 12% în aceeași perioadă. World Economic Forum vorbește despre China cum că pare să-și revină cel mai repede din această situație. Personal cred că este ușor optimist scenariul acesta”, este de părere analistul.

Cazacu consideră că vârful la nivel global va fi atins în circa 1 lună, adică în luna mai, și se așteaptă ca perioada de vară să fie mai liniștită. „Deci, un scenariu destul de optimist în privința trendurilor asociate virusului pentru următoarele 3 luni, dar cu situații destul de dificile pe un orizont mai scurt”, concluzionează acesta.

Lorand Soares Szasz, antreprenor, expert în creșterea accelerată a IMM-urilor și investitor la bursă, oferă o serie de recomandări pentru următorul trimestru financiar. Pentru cei care nu au o rezervă de bani care să le acopere cheltuielile pe 3, 6 sau 12 luni, să o construiască rapid, reducând din cheltuielile zilnice. Siguranța unui cash oferă opțiunea de a evita decizii emoționale, în perioadă de decelerare economică.

Pentru cei care au un back-up mai mare de 100.000 Euro în aceeași bancă, să împartă economiile între mai multe bănci pentru că Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare nu acoperă mai mult de această sumă în caz că banca respectivă intra în faliment. „Recomand diversificare în investiții. Eu investesc în afaceri mici, în imobiliare, la bursă, titluri de stat, titluri corporative și metale prețioase. Pe bursă vă recomand să luați în calcul ETF-uri, adică pachete de acțiuni la mai multe companii din lume, nu acțiuni individuale. Randamentul, de exemplu, pentru SP500 (500 cele mai mari firme din SUA) este de 10% pe termen lung (istoric vorbind). Follow the money este un alt principiu pe care eu mă bazez. Să ne uităm, așadar, la oamenii cu bani. Uită-te la marii investitori din lume ce fac cu banii lor, pentru că ei știu cu siguranță mai multe decât noi. Nu în ultimul rând, recomand înțelepciune și rațiune în orice decizie investițională”, mai spune antreprenorul.

Valentin Nedelcu, investitor, financial coach, consultant fiscal și fondator al comunității de finanțe personale și investiții Știința Banilor, vede prognoza pentru următoarele 3 luni direct legată de evoluția situației medicale care ar trebui să se lămurească în acest interval de timp.

„Probabil că se vor seta următoarele etape de luptă împotriva virusului. De asemenea, vom putea evalua rezultatele măsurilor de izolare socială, cât și costurile economice ale acestor măsuri. Ne așteptăm la mai multă certitudine care să contribuie la scăderea volatilității pieței și la stabilirea unei direcții clare. Cele mai importante aspecte sunt dezvoltarea pe scenarii și planul de acțiune pe ambele variante de dezvoltare, fie rezolvarea crizei și reluarea economiei, fie adâncirea crizei medicale și, respectiv, financiare”, mai spune acesta.

Bogdan Maioreanu, consultant de afaceri și specialist în business continuity, investitor cu experiență de peste 23 de ani pe piața de capital și de peste 12 ani în piața Forex. El este convins că ce se va întâmpla în următoarele 3 luni nu poate fi prevăzut, dar că va depinde de situația din fiecare țară în parte. Cu cât politicile de distanțare socială vor fi mai puternice, cu atât recesiunea va fi mai severă. El este de părere că după ce vom trece peste valul principal al epidemiei vom asista la falimente ale firmelor mari care ard cash, fără a avea și profit din operare.

Accesul la bani va deveni mai dificil, vor exista schimbări de paradigmă în activitatea companiilor datorită faptului că munca de acasă reduce costurile de overhead și cheltuielile cu închirierea birourilor. Fără dubii, comportamentul investitorilor și al oamenilor se va schimba. Oamenii vor fi mult mai atenți la lucrurile pe care dau banii și își vor construi resurse de bani, fonduri de urgență.

Cât privește investițiile în start-up-uri, pe viitor, nu va mai fi suficientă doar o idee pentru a atrage capital și vom vedea din ce în ce mai puțin runde de finanțare pre-revenue. De asemenea, multe dintre companiile românești vor învăța să dezvolte planuri de continuitate a afacerilor, care nu au fost o prioritate până acum”, mai explică Maioreanu.

Tiberiu Porojan coordonează platforma de informații financiare Financial Market, unde scrie despre bursă, investiții și finanțe personale. El crede că după o perioadă de stabilizare a numărului de îmbolnăviri vom putea face previziuni. “În luna mai, să ne așteptăm la o aplatizare a numărului de îmbolnăviri. Măsurile de distanțare socială își vor fi făcut efectul, iar sectoare precum producția, transportul și serviciile, inclusiv turismul, își vor relua treptat activitatea”, este de părere Tiberiu Porojan.

În opinia sa, piața farma, livrările la domiciliu, soluțiile de video streaming, marketplace-urile și alte companii online vor prezenta interes pentru investitori, în perioada următoare.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)