Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.

Conform legii adoptate de Parlament, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) vor modifica în mod corespunzător normele metodologice de aplicare necesare punerii în practică a noii legi.

Noua lege va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial si se va aplica doar clienţilor noi care vor semna contracte de economisire – creditare după acea dată. Pe de altă parte, clienţii existenţi ai băncilor pentru locuinţe îşi vor continua contractele de economisire – creditare pe baza legii care era în vigoare la data semnarii acestora.

Sistemul de economisire-creditare, prin care românii erau încurajați de prime de la stat să constituie depozite sau să ia credit pentru modernizarea locuințelor, a fost blocat mai bine de doi ani.

Când vorbim de economisire-creditare, denumit și sistemul Bauspar, descriem un program pus la punct de mai bine de cincizeci de ani pe cele mai vechi piețe europene și care, fie că a fost vorba de criză economică sau alte vremuri de restriște, a continuat să funcționeze, fiind principalul pilon care în Europa Centrală și de Est a stat la baza modernizării Cehiei, Slovaciei, Ungariei, Germaniei, acestea fiind doar câteva exemple.

Conform unui studiu IRSOP, 84% dintre proprietarii de locuinţe nu ar fi avut alte surse de finanţare pentru renovarea şi/sau reabilitarea locuinţelor, în afară de veniturile proprii din salarii sau pensii. Aceştia au nevoie să economisească pentru o perioadă de mai mulţi ani pentru a ajunge la o sumă suficientă pentru proiecte majore de reabilitare/renovare.

Sistemul BAUSPAR a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei încă din anii 1950. Sistemul de economisire creditare a oferit „cadrul de lucru” instituţional pentru a ajuta într-o perioadă în care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scumpe. Băncile de locuinţe oferă credite ipotecare cu dobânzi fixe.

Principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt simple. Întâi clientul BAUSPAR economiseşte, statul susţinând prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienţi care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili.

Sistemul BAUSPAR reprezintă un element important al sistemului financiar. Economiilor emergente le este recomandat să susţină dezvoltarea şi extinderea unui astfel de sistem. Elemente importante pentru susţinerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului BAUSPAR pentru toate segmentele de populaţie, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum şi faptul că guvernul oferă o primă de stat pentru depuneri, iar această primă este acordată tuturor cetăţenilor, indiferent de vârstă.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)