BCR Banca pentru Locuințe consideră inexplicabilă publicarea de către Curtea de Conturi a României a informațiilor privind sesizări făcute către Direcția Națională Anticorupție (DNA) privind funcționarea sistemului de economisire creditare în sistem locativ, dupa ce DNA a declinat competențele de anchetare, certificând absența unor fapte de corupție care să implice fonduri publice, se arată într-un comunicat de presă remis de instituția de economisire-creditare.

Publicația online www.bankingnews.ro vă prezintă în cele ce urmează explicațiile furnizate de oficialii BCR Banca pentru Locuințe cu privire la decizia Curții de Conturi.

o   BCR Banca pentru Locuințe consideră inexplicabilă publicarea unor informatii de natură a crea o falsă impresie privind legalitatea funcționării sistemului de economisire creditare, la un an după încheierea controlului Curții de Conturi, și la mai multe luni după sesizarea care a fost declinată ulterior de către DNA.

o   Considerăm inexplicabilă orice tentativă de tergiversare judiciară, prin sesizări abuzive adresate de către Curtea de Conturi instanțelor de judecată, a judecării rapide și clare dosarului de contencios administrativ privind condițiile de funcționare ale sistemului de economisire-creditare.

o   BCR Banca pentru Locuințe a acționat în instanță Curtea de Conturi a României pentru interpretare nefondată și abuzivă a legii sistemului de economisire creditare, iar ca prim element de justiție, instanțele deja au suspendat deciziile Curții de Conturi, acestea nefiind aplicabile la acest moment.

o   BCR Banca pentru Locuințe considera inexplicabilă întreaga situație în care Curtea de Conturi interpretează abuziv prevederea fundamentală a legii privind beneficiarii sistemului de economisire-creditare: „Fiecare client, persoană fizică cu cetăţenia română şi cu domiciliul stabil în România, beneficiază de o primă de stat pentru depunerile anuale efectuate în baza unui contract de economisire-creditare încheiat cu o bancă de economisire şi creditare în domeniul locativ.”

o   Banca a respectat mereu și va respecta legea de funcționare a sistemului de economisire creditare în scop locativ și doreste clarificarea rapidă a oricărui diferend legislativ. În timp ce interpretarea abuzivă a Curții de Conturi a pus 700.000 de cetățeni români în situația de a nu li se respecta drepturile conferite de lege, BCR Banca pentru Locuințe a luat decizia pentru moment, până la finalizarea litigiilor împotriva Curții de Conturi, de a plăti, din resurse financiare ale băncii fondurile echivalente primei de stat cuvenite clienților.

o   Considerăm inexplicabilă abordarea ostilă a unei instituții a statului, față de funcționarea sistemului de economisire creditare în scop locativ în condițiile în care România se clasează pe ultimul loc din Uniunea Europeană privind calitatea locuirii.

o   Consideram grave confuziile care se fac referitoare la prima de stat cuvenită clienților. Prima de stat este încasată exclusiv de către clienții sistemului de economisire creditare, cetățeni ai României, care beneficiază în mod legal de prevederile legislative în vigoare.

Redăm, într-un tabel comparativ, constatările Curții de Conturi vis-a-vis de textul prevederilor legale imperative aplicabile respectivelor situații.

Considerăm că și dintr-o simplă lectură a texului legal reiese în mod clar această înțelegere profund eronată a Curții de Conturi față de prevederile legale aplicabile sistemului Bauspar din România.

Raportul Curtii de Conturi:

Prevederi legale imperative

Romania

Practica europeana

· S-a constatat acordarea nelegală a primei de stat pentru clienti persoane fizice – copii minori (cu vârsta sub 18 ani) care nu erau îndreptatiti să primească această primă de stat, prin încheierea de contracte de economisire-creditare cu părintii acestora în calitate de reprezentanţi legali

· S-a constatat acordarea nelegală a primei de stat pentru clienti persoane fizice vârstnice, prin încheierea de contracte de economisire-creditare cu acestia, şi care în fapt au constituit contracte de economisire consecinta încheierii unor astfel de contracte fiind aceea de încasare a primei de stat si utilizarea soldului economisit în orice alt scop decât în domeniul locativ pentru care prima de stat a fost alocată de la bugetul de stat prin ministerul de resort

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului

 

Art. 311:

(1) Fiecare client, persoană fizică cu cetăţenia română şi cu domiciliul stabil în România, beneficiază de o primă de stat pentru depunerile anuale efectuate în baza unui contract de economisire-creditare încheiat cu o bancă de economisire şi creditare în domeniul locativ.

In toate tarile in care sistemul Bauspar functioneaza, minorii si varstnicii  pot incheia linistiti contracte de economisire-creditare, ne-existand nicio restrictie de varsta. “Din momentul in care copilul se naste si primeste un Cod Numeric Personal, el poate deveni client al sistemului Bauspar“, spune Jiri Plisek, CEO-ul Stavebni sporitelna Ceske sporitelny, una dintre cele mai mari banci de economisire creditare din Cehia. 

In Cehia si Austria este deja o traditie ca bunicii sa economiseasca pentru nepotii lor. In Austria fiecare al cincilea contract de economisire creditare este semnat in favoarea unui copil, iar in Cehia fiecare al saselea contract.  

Participantii la sistemul de economisire-creditare din Cehia care pot beneficia de prima anuala de la stat pot fi toti cetatenii cehi sau cetatenii Uniunii Europene cu rezidenta, indiferent de varsta, statut social sau venituri, deci inclusiv minori, studenti sau pensionari.

· Eliberarea primei de stat (acordarea primei de stat) clientilor care au avut încheiate contracte de economisire-creditare fără ca acestia să justifice, în toate cazurile, utilizarea în scop locativ a sumelor economisite conform prevederilor Ordinului nr. 509/2009 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor cap. V din titlul II partea a II-a din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului

·În cazul contractelor de economisire – creditare cu perioada de economisire de minim 5 ani, reziliate sau repartizate după 5 ani, prima de la stat a fost plătită în mod nelegal clienţilor, fără ca banca să solicite şi clienţii să dovedească că suma economisită a fost folosită pentru activităţi în scop locativ

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului

Art. 315:

(1) Pentru a beneficia în mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie să aibă o durată de minimum 5 ani, fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ a sumei economisite, şi este obligatoriu ca înainte de expirarea termenului de economisire stabilit să nu se fi efectuat restituiri totale sau parţiale din sumele economisite.

In Cehia nu toti clientii sistemului Bauspar iau credit dupa cinci ani. “Unii apeleaza la credit, in vreme ce altii prefera sa imprumute sume mici de bani cu care sa-si imbunatateasca confortul locuintei. Altii insa pur si simplu isi retrag banii si din punctul nostru de vedere pot sa plece cu ei in Bahamas, daca asta isi doresc. Sunt banii lor, fac ce considera cu ei”, spune Jiri Plisek.

Intregul sistem de economisire creditare se bazeaza pe insasi faptul ca nu toti clientii care economisesc vor apela in mod automat la un credit.  Trebuie sa economiseasca intre 3-5 persoane pentru ca unul sa ia un credit, mai spune Jiri Plisek.

· Prin cesionarea de contracte între clienţii băncii, s-a permis în mod nejustificat încasarea de către o persoană a unei prime de stat peste limita de 250 euro

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului

Art. 313:

(3) În cazul în care clientul încheie mai multe contracte de economisire – creditare cu banca de economisire şi creditare în domeniul locativ şi primele stabilite depăşesc prima maximă admisă pentru anul de economisire, suma primelor trebuie limitată la nivelul prevăzut la alin. (2)”.

Practica europerana ne arata ca atat parintii cat si copii pot incheia contracte de economisire. In momentul in care se decid sa ia un credit contractele sunt cesionate catre acela dintre parinti care este eligibil si care poate accesa creditul.

 

 

 

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)