Raiffeisen Bank și JA România continuă programul de educație financiară în școli, oferindu-le elevilor o experiență completă de învățare prin: kit-uri educaționale gratuite și conținut de tipul learning by doing, pentru elevii din clasele 0-IV, și metode blended learning, care susțin învățarea în ritm propriu, prin instrumente clasice și resurse digitale, pentru elevii de liceu.

În anul școlar 2017-2018, peste 5.500 de elevi din clasele 0 – IV au înțeles importanța economisirii și, sub îndrumarea a 231 de profesori și consultanți voluntari Raiffeisen Bank, au simulat tranzacții bancare, au analizat și prioritizat opțiuni de cumpărare, au experimentat statutul de antreprenor și au luat decizii privind investițiile financiare.

Un studiu comparativ  arată că participarea constantă în acest program, pe durata claselor primare, îi ajută pe elevi să stabilească mai ușor diferența dintre nevoi și dorințe, să explice noțiunea de profit și care sunt principalele beneficii ale utilizării cardului, ca instrument de plată.

„Implementarea programului la clasă a avut un impact pozitiv asupra elevilor, deoarece aceștia au înțeles în ce măsură familia, comunitățile și instituțiile publice și private influențează viața economică. În urma desfășurării acestor activități, elevii și-au format o imagine reală a ceea ce înseamnă reușita la școală, dar și în afara ei“ – apreciază Dora Narcisa Avram, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Nr. 11 din Buzău.

În paralel, pentru elevii de liceu s-a desfășurat a opta ediție a programului ABCdar bancar, dezvoltat, anul acesta, și în format digital. Prin intermediul platformei JA Inspire, liceenii au avut acces la module interactive, în format digital, care facilitează învățarea, atât în clasă, cât și în afara ei, utilizând orice dispozitiv conectat la internet (telefon mobil, tabletă, calculator). În cadrul platformei, elevii pot accesa conținuturi video și teme de documentare, pot simula economii și dobânzi și pot răspunde la quiz-uri, fie prin alegerea răspunsului din mai multe variante (prin drag and drop), fie prin completarea unui răspuns scurt.

De asemenea, Raiffeisen Bank și JA România au desfășurat competiția „Susțin educația financiară în comunitatea mea”, adresată instituțiilor de învățământ, cu scopul de a încuraja includerea educației financiare, ca disciplină opțională în cât mai multe școli. Liceul câștigător, Colegiul Național de Informatică din Piatra-Neamț, a obținut o finanțare destinată modernizării școlii, în valoare de 1.500 de euro, premiul fiind oferit în cadrul Galei JA Hall of Fame – Investește în educație. Alte două licee, clasate pe locurile II și III – Colegiul Economic Delta Dunării din Tulcea și Colegiul Economic din Râmnicu Vâlcea – au obținut finanțări de 1.000, respectiv 500 de euro.

Prin intermediul programului ABCdar bancar, peste 5.000 de elevi din 111 licee au parcurs cursul digital, 61% dintre aceștia afirmând că sunt interesați în primul rând să își dezvolte abilitățile de realizare a unui buget și de gestionare a cheltuielilor.

Începând cu 2010, peste 40.000 de elevi au beneficiat de programele de educație financiară dezvoltate de JA România, în parteneriat cu Raiffeisen Bank – compania care a făcut cea mai mare investiție în programele de învățământ primar, pe o durată de mai mulți ani, devenind un model de sustenabilitate a investițiilor în educație.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)