Credit Agricole vrea sa vanda Emporiki Bank. Trei banci elene, si anume National Bank of Greece, Alpha Bank si Eurobank EFG, si-au exprimat interesul pentru achizitie, cu conditia sa primeasca acordul Fondului Elen pentru Stabilitate Financiara, scrie Financial Times.
rupul francez a decis in iunie ca transfere toate subsidiarele Emporiki Bank din Balcani, inclusiv cea din Romania, catre Credit Agricole.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a dat acordul pentru cumpararea pachetului de actiuni ale subsidiarei Emporiki Bank din Romania de catre Credit Agricole, iar numele institutiei de credit va fi schimbat in august in Credit Agricole Bank Romania.

National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank si Eurobank EFG, cele mai mari banci din Grecia, au indicat ca sunt pregatite sa faca oferte competitive pentru Emporiki, cu conditia sa obtina aprobarea Fondului Elen de Stabilitate Financiara (HFSF), au declarat doua surse bancare.

Decizia de vanzare a Emporiki, a cincea mare banca din Grecia in functie de active, reprezinta o lovitura pentru noul guvern elen venit la putere saptamana trecuta cu angajamentul de a mentine Grecia in zona euro si a redresa economia pana in 2014.

Credit Agricole a invitat in cursul lunii iunie bancile elene sa faca oferte pentru o participatie majoritara la Emporiki Bank, pe fondul temerilor tot mai mari legate de retragerile de fonduri din sectorul bancar elen, a spus una din surse.

Deponentii au retras peste 10 miliarde de euro din bancile din Grecia, inainte de alegerile din 17 iunie, dar de atunci s-au intors in sistem 2 miliarde de euro, potrivit unor oficiali ai Ministerului elen de Finante.

Posibilii ofertanti pentru Emporiki au cerut deja permisiunea HFSF pentru a folosi o parte din fondurile de 18 miliarde de euro distribuite in luna mai celor mai mari patru banci din tara pentru cresterea ratei de adecvare a capitalului la 8%, astfel incat sa redobandeasca accesul la financiarea Bancii Centrale Europene.

Discutiile dintre HFSF si banci pe aceasta tema vor avea loc saptamana viitoare, a spus una dintre surse. O decizie este insa improbabila inainte ca bancile elene sa fie complet recapitalizare cu un transfer de 23-25 miliarde de dolari din partea UE si FMI.

Credit Agricole a cheltuit peste 5 miliarde de euro din 2006, pentru preluarea integrala a Emporiki si consolidarea bazei de capital a acesteia, dar a redus linia de finantare a bancii la 4,6 miliarde de euro, de la 11,4 miliarde euro anul trecut.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)