Legea dării în plată riscă să afecteze bugetul statului dar și încrederea investitorilor, sustine reprezentantul statului roman, secretarul de stat Enache Jiru. Domnia sa a sustinut astazi că mult discutata lege privind darea in plată va afecta in jur de 50.000 de romani care putea lăsa cheia la bancă in cazul in care garantia statului s-ar putea aplica la toate creditele imobiliare si nu doar la programul guvernamental Prima Casă.

“Parcursul legii dării in plata poate manifesta un risc destul de mare, care ar putea afecta bugetul. Daca avem un cost al reglementării foarte mare, poate ar trebui să nu-l facem. Dacă mergem in pasi mici, putem vedea mai bine efectele negative. Sa vorbim despre politici care să nu fie prociclice”, a spus Jiru, la conferinta “Strategia de dezvoltare a Romaniei si convergenta la euro”, potrivit News.ro

Legea dării în plată afectează investiile. Guvernul a intensificat declarațiile despre “bani aruncați pe fereastră”: reduceri de taxe (TVA), legi populiste, în cel mai greu an electoral. 

România se împrumută, în prezent, la costuri minime atât de pe piața internă cât și de pe piețele externe, însă primește întrebări de la investitori, inclusiv cu privire la inițiativa legislativă privind darea în plată, din care reiese un potențial de îngrijorare, a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Enache Jiru, citat de Agerpres.

“România are o mare încredere din partea investitorilor, însă aș atrage atenția să nu stricăm ceva ce deja am construit și este bine construit, pentru că toate se vor repercuta în bugetul de stat prin creșterea costurilor cu datoria publică. Trebuie să ne gândim la orice risc oricât ar fi de mic. Ceea ce percepem noi este că parcursul acestei inițiative privind darea în plată poate manifesta un risc destul de mare asupra statului. (…) Recent am avut o redeschidere de emisiune de obligațiuni. În procesul de due diligence, în general, România primește întrebări care se reflectă în actualizarea prospectului. (…) Și, în întrebările primite, simțim un potențial de îngrijorare referitor la ce se întâmplă cu legea dării în plată. Nu ne-am dori ca aceste îngrijorări să se reflecte în costurile cu datoria publică”, a explicat Jiru în cadrul unei conferințe pe teme de dezvoltare regională.

El a reamintit că, în 2007, statul se împrumuta la o dobândă medie de 7%, iar în perioada de criză, 2008 — 2009 dobânda la o lună urcase peste 14%, adică o dublare a costurilor. “Din cauza faptului că România nu mai avea acces la finanțare externă, s-a apelat la programul cu FMI, CE și BM și abia în martie 2010 a ieșit pe piețele externe și s-a împrumutat la o dobândă surprinzătoare de 5%”, a mai spus oficialul MFP.

Potrivit acestuia, încrederea este esențială pentru un stat atunci când vrea să se împrumute, având în vedere că obligațiunile suverane nu au alte garanții în spate. “Cine cumpără obligațiuni suverane cumpără cuvântul acelui stat. Prospectul este foarte important, în acela investesc investitorii, pentru că obligațiunile suverane nu au garanții în spate”, a subliniat secretarul de stat.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)