16 bănci majore din Zona Euro s-au reunit pentru a implementa un nou sistem de plată digital – ”cu adevărat european” – pentru a anihila puterea giganților americani Visa și Mastercard, dar și amenințarea reprezentată de firmele Big Tech din China și SUA.

Inițiativa europeană pentru plăți (EPI) își propune să construiască un sistem paneuropean unificat de plată, oferind un card pentru consumatorii și comercianții din toată Europa, un portofel digital și plăți P2P.

Acesta va acoperi toate tipurile de tranzacții, inclusiv plățile în magazine, online, retragerea de numerar și ”peer-to-peer”, în plus față de soluțiile de plată internaționale existente.

Se preconizează că EPI va intra în stadiul operațional în 2022.

Băncile care susțin proiectul – BBVA, BNP Paribas, Groupe BPCE, CaixaBank, Commerzbank, Crédit Agricole, Crédit Mutuel, Deutsche Bank, Deutcher Sparkassen- und Giroverband, DZ BANK Group, ING, KBC Group, La Banque Postale, Banco Santander, Société Générale, UniCredit – au sprijinul deplin al Băncii Centrale Europene care a salutat initiativa de a scăpa de dependența operatorilor non-europeni.

Se estimează că începutul fazei de implementare se va materializa în săptămânile următoare prin crearea unei companii interimare la Bruxelles. Aceasta va stabili rezultate clare, inclusiv parcurs tehnic și operațional, apoi implementarea. Realizările acestei companii interimare vor fi evaluate de fiecare bancă înainte de a trece la structura corporativă finală a EPI.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)