Erste Group Bank, actionarul majoritar al BCR, a prelungit pana pe 25 mai oferta de cumparare adresata actionarilor minoritari ai bancii din Romania şi spune ca a primit scrisori de acceptare de la persoane fizice care detin peste 0,18% din titluri. Erste a lansat la 6 februarie o oferta prin care vizeaza achizitia unui pachet de 0,365% din titlurile BCR. Oferta trebuia sa se incheie initial pe 24 februarie, insa a fost prelungita ulterior pana pe 30 martie, iar a doua oara pana pe 25 mai.

“Apreciem raspunsul pozitiv pe care l-am primit de la actionarii minoritari in legatura cu propunerea noastra financiara. Pana in prezent, avem o rata de acceptare de peste 50% din cota totala pe care o detineau in BCR actionarii minoritari persoane fizice inainte de lansarea ofertei. Avand in vedere acest rezultat incurajator, care subliniaza pretul avantajos propus de EGB Ceps actionarilor minoritari ai BCR (respectiv 1,09 lei/actiune), va informam ca am decis sa prelungim perioada de valabilitate a ofertei pana la data de 25 mai 2012. Mentionam ca pretul oferit a fost calculat in functie de valoarea de piata a actiunilor BRD – Groupe Societe Generale care sunt tranzactionate la BVB, plus o prima de 50%”, se arata intr-o scrisoare Erste adresata actionarilor minoritari ai BCR.

Erste propune actionarilor minoritari ai BCR un pret de 1,09 lei/titlu, apropiat de cel acordat anul trecut SIF-urilor şi de cel din 2010 intr-o alta oferta de cumparare adresata angajatilor BCR.

Oferta lansata in aceasta saptamana este a treia pe care grupul austriac o face actionarilor minoritari ai BCR, dupa cea derulata la finele anului 2006, imediat dupa privatizarea bancii, şi cea din septembrie 2010.

in 2006, Erste le-a propus salariatilor BCR un pret de 6,5 euro pentru o actiune sau posibilitatea de a primi in schimb actiuni la grupul austriac (o actiune Erste pentru şase actiuni BCR).

in septembrie 2010, Erste a propus un pret de 14,03 lei/titlu, insa atunci valoarea nominala era de 1,3 lei/actiune. in aprilie 2011, valoarea nominala a fost redusa la 0,1 lei/actiune, iar numarul de titluri a fost multiplicat cu 13, astfel ca daca Erste ar fi oferit in acest an aceeaşi valoare din 2010, pretul ar fi fost de aproape 1,08 lei/actiune.

Printre actionarii minoritari ai BCR se regasesc in special angajati sau foşti salariati ai bancii, dar şi casa de brokeraj Actinvest, firmele Carina Import Export şi Milord Impex şi fondul de investitii Certinvest Dinamic.

Erste detine 92,26% din actiunile BCR, iar SIF Oltenia, singura societate de investitii financiare care nu a vandut tiluri BCR, are aproape 6,59%.

Din actionariatul BCR urmeaza sa iasa in acest an SIF Muntenia şi SIF Banat-Crisana, care au mai cedat o parte din titluri catre Erste, in baza acordului agreat in luna septembrie. Celelalte doua SIF-uri, SIF Moldova şi SIF Transilvania, au vandut anul trecut toate actiunile BCR pe care le aveau.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)