Erste Group a pierdut peste 2,8 mld. euro din valoarea BCR pe parcursul crizei. Fondul comercial al BCR, initial cel mai valoros activ intangibil din bilantul Erste, s-a erodat pe fondul slabei performante a bancii

Austriecii de la Erste Group, care chiar in urma cu opt ani au licitat uriasa suma de 3,75 miliarde de euro pentru a prelua controlul celei mai mari banci din Romania – BCR, s-au vazut nevoiti sa aplice o noua corectie de 350 mil. euro la valoarea fondului comercial inregistrat in bilant pentru filiala locala, reflectand o depreciere dramatica a investitiei, noteaza Ziarul Financiar.

Daca la jumatatea lui 2007 Erste includea in bilant un fond comercial la BCR (dat de diferenta dintre pretul de achizitie si valoarea justa a activelor nete) de nu mai putin de 3,14 mld. euro in contextul aprecierii leului din vremea respectiva, in prezent acest segment din portofoliul de active intangibile mai este evaluat la aproximativ 250 mil. euro.

In toamna lui 2008, austriecii intrau in „tunelul“ perioadei de criza cu un fond comercial pentru BCR de 2,6 mld. euro pe care s-au grabit sa-l ajusteze la 1,9 mld. euro in ultimul trimestru al anului de granita dintre perioada de boom si ciclul de cadere economica. In cazul celorlalte doua mari elemente de active intangibile, marca BCR era evaluata atunci la 300 mil. euro, iar relatiile cu clientela valorau 600 mil. euro.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)