Grupul austriac Erste, acționarul majoritar al Băncii Comerciale Române, a înregistrat anul trecut un profit net de 1,26 miliarde euro, îmbunătățindu-și semnificativ indicele capitalului comun de rang 1, la 13,4% la finalul anului, a anunțat marți directorul general al grupului bancar austriac, Andreas Treichl.

“Erste Group a obținut anul trecut cele mai bune rezultate înregistrate vreodată. Am înregistrat un profit net de 1,26 miliarde de euro datorită costurilor de risc mai mici determinate de o îmbunătățire a calității activelor care a făcut ca rata creditelor neperformante să scadă la un nivel de sub 5%. Venitul operațional s-a redus moderat, sub presiunea contextului caracterizat de dobânzi reduse, iar costurile operaționale s-au majorat ca urmare a investițiilor în sistemele IT și în digitalizare. Creditarea a crescut la un nivel rezonabil, cu aproape cinci miliarde de euro credite nete nou acordate în 2016, în timp ce depozitele clienților — în total retail și companii — au crescut cu peste zece miliarde de euro. Acest aflux de economii este un indicator puternic al încrederii acordate Erste, pe de altă parte arată încă o dată că doar nivelul redus al dobânzilor nu este suficient pentru a stimula investițiile”, a declarat șeful băncii austriece.

Potrivit șefului Erste, conducerea grupului va propune plata unui dividend de un euro pe acțiune către acționari.

În 2016, venitul net din dobânzi s-a situat 4,374 miliarde de euro, în scădere cu 1,6% față de 4,444 miliarde de euro în 2015, în principal pe fondul menținerii contextului caracterizat de dobânzi reduse și al scăderii semnificative a creditelor neperformante. Această evoluție nu a fost compensată integral de creșterea creditării.

Venitul net din taxe și comisioane s-a redus anul trecut la 1,783 miliarde de euro (de la 1,861 miliarde de euro în 2015), reflectând un declin al venitului din creditare și servicii de plăți precum și un venit mai mic din operațiuni cu valori mobiliare.
Venitul net din tranzacționare a crescut în 2016 cu 29,6%, la 272,3 milioane de euro, iar venitul operațional a scăzut cu 1,2%, la 6,691 miliarde de euro.

Cheltuielile administrative generale au crescut cu 4,1% anul trecut, la 4,082 miliarde de euro, în principal din cauza costurilor de IT și consultanță mai ridicate precum și a majorării cheltuielilor de personal la 2,339 miliarde de euro. Această evoluție a determinat diminuarea profitului operațional la 2,663 miliarde de euro.

Raportul cost/venit s-a situat la 60,2% (57,1%). Câștigul din activele și pasivele financiare neevaluate la valoarea justă în contul de profit și pierdere (net) include un profit, raportat în trimestrul al doilea, din vânzarea acțiunilor la VISA Europe în sumă de 138,7 milioane de euro.

Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare au scăzut semnificativ anul trecut, la 195,7 milioane de euro, sau 15 puncte de bază din nivelul mediu al împrumuturilor brute către clienți, pe fondul scăderii semnificative a creditelor neperformante și creșterii veniturilor din recuperarea creditelor deja amortizate în România și Ungaria. Rata creditelor neperformante s-a îmbunătățit semnificativ la 4,9%. Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut considerabil la 69,1%.

Totalul activelor a crescut în 2016 la 208,2 miliarde de euro (de la 199,7 miliarde de euro în 2015), în principal datorită majorării numerarului și a soldurilor de numerar, în principal a soldurilor de numerar la băncile centrale, la 18,4 miliarde de euro.

Erste Group estimează o rentabilitate a capitalului tangibil (ROTE) de peste 10% în 2017. Creșterea economică solidă anticipată în piețele principale — Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Croația, Serbia și Austria, menținerea evaluării foarte pozitive a profilului de risc al băncii și reducerea semnificativă a taxei bancare din Austria ar trebui să fie factori de susținere pentru obținerea acestui obiectiv. Pe de altă parte, contextul marcat în continuare de dobânzi reduse, ne-recurența unor efecte extraordinare precum vânzarea acțiunilor VISA alături de potențialele până acum necuantificabile riscuri politice ar putea să îl pună in pericol.

În 2017, evoluția pozitivă a economiei ar trebui să se reflecte în rate de creștere a PIB-ului cuprinse între 1,5% și 4,5% în piețele principale din CEE în care activează Erste Group. Toți ceilalți parametri economici sunt așteptați să evolueze de asemenea semnificativ. Ratele șomajului ar urma să scadă în continuare — în Cehia și Ungaria acestea sunt deja printre cele mai reduse din UE. Se estimează că inflația se va menține la un nivel redus, iar pozițiile competitive puternice ar trebui să ducă din nou la excedente ale contului curent. Este de așteptat ca situația fiscală și nivelele datoriei publice să rămână la un nivel solid. Pentru Austria, în schimb, se estimează o creștere mai puțin dinamică, la o rată de 1,5%. Rata șomajului se așteaptă să se stabilizeze în 2017 după ce a marcat o creștere în 2016. Per ansamblu, creșterea continuă să fie determinată de consumul intern în toate economiile, deși se așteaptă ca exporturile să aibă o contribuție pozitivă în majoritatea țărilor.

În acest context, Erste Group se așteaptă la o creștere de 4-6% a creditării nete, care este necesară pentru a compensa presiunea pe marja rezultată din reinvestirea în obligațiuni suverane în actualul context marcat de rate reduse ale dobânzii. Îmbunătățirea semnificativă a calității activelor are de asemenea un impact negativ asupra veniturilor nete din dobânzi. Cu fiecare reducere suplimentară a portofoliului de credite neperformante — cauzată pe de o parte de vânzările de credite neperformante dar și de îmbunătățirea calității portofoliului — venitul net din dobânzi va scădea pe fondul unui efect de “unwinding” mai redus. Per ansamblu, Erste Group se așteaptă ca, în cel mai bun caz, să poată menține venitul net din dobânzi la un nivel stabil in 2017.

Cheltuielile operaționale sunt așteptate să crească cu 1-2% în 2017, determinate, în principal, de investițiile în IT necesare pentru a asigura viitoarea competitivitate a Erste Group și de măsurile impuse de cerințele de reglementare. Noi investiții în simplificarea produselor, standardizarea proceselor sau implementarea la nivel de grup a platformei digitale George se înscriu în strategia digitală. După implementarea în Austria, George va fi lansat în 2017 și în Republica Cehă, Slovacia și România. Generatori suplimentari de costuri sunt cheltuielile de reglementare legate spre exemplu de implementarea IFRS 9 de la începutul anului 2018 sau de pregătirile pentru AnaCredit, un set de date cu creditele bancare la nivel european supravegheat de BCE. Prin urmare, se estimează că profitul operațional va scădea ușor în 2017.

Estimând o cotă de impozitare similară cu cea din 2016 și o taxă pe participațiile minoritare similară, Erste Group are ca obiectiv o rentabilitate a capitalului tangibil (ROTE) de peste 10%.

Potențiale riscuri privind perspectivele sunt impactul politicilor monetare expansioniste ale băncilor centrale inclusiv dobânzile negative; riscurile politice precum cele legate de alegerile care au loc în economiile cheie ale UE, riscurile geopolitice și cele economice globale sau inițiativele de protecție a consumatorilor.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)