Milioane de romani primesc un cadou nesperat de Pasti. BNR a cotat ieri un euro la 4,3224 lei, cel mai bun curs din 4 ianuarie 2012. Efectele pozitive vor fi resimtite de romanii cu plati in euro: rate la banca, chirie, telefon, etc. Mai mult, scaderea euro ar putea determina ieftinirea mai multor bunuri importante, de la alimente la automobile.

Investitorii straini continua sa fie interesati de titlurile de stat ale Romaniei, iar acest fapt sprijina tendinta de apreciere a monedei nationale.

Luni, leul a castigat 1,4 bani fata de sedinta de vineri, iar cursul a coborat la 4,3224 lei. Este cea mai buna cotatie a monedei nationale dupa 4 ianuarie 2012. Adica leul se afla la maximul ultimelor 16 luni. Practic, investitorii straini vand valuta pe piata locala pentru a imprumuta in lei statul.

In ultima luna, leul a castigat aproape 10 bani in raport cu moneda unica europeana

Acest lucru inseamna ca o rata de 300 de euro este mai ieftina cu peste 30 de lei decat la inceputul lunii. si chiria, telefonia mobila si alte plati in euro vor fi mai ieftine ca urmare a intaririi leului. De altfel, si importurile din zona euro s-ar putea ieftini ca urmare a intaririi leului. in timp ce unii se vor bucura, exportatorii vor plange cand isi vor vedea profiturile erodate de intarirea leului.

 

Doar pentru exportatori aceasta veste este una nefavorabila, intrucat avansul leului le erodeaza profitul.

 

SURSA

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)