Pieţele financiare s-au stabilizat după rezultatul referendumului din Italia, acţiunile italiene crescând, luni, pe măsură ce investitorii au început să parieze împotriva unor alegeri anticipate în Italia care ar urma în viitorul apropiat, după demisia premierul Matteo Renzi, potrivit Reuters

În cursul schimburilor de pe piețele asiatice, moneda euro a coborât până la valoarea de 1,0505 dolari, cel mai slab curs de schimb al euro după luna martie 2015, investitorii fiind îngrijorați de creșterea incertitudinii politice în zona euro. Însă în jurul orei 08.55 GMT moneda unică a recuperat cea mai mare din pierderi și se tranzacționa la 1,0650 dolari, în scădere cu doar 0,1% față de valoarea înregistrată la închiderea ședinței precedente.

“Pentru că rezultatul votului era, în mare parte, așteptat, nu există o dorință de a împinge tendința prea departe. De acum încolo, piața valutară va urmări semnalele care vin de pe piețele de obligațiuni, reacția piețelor de acțiuni și va aștepta opiniile agențiilor de rating”, a apreciat Kit Juckes, analist la Societe Generale.

Mai multe surse din interiorul Băncii Centrale Europene au declarat zilele trecute pentru Reuters că BCE este gata să își majoreze achizițiile de obligațiuni guvernamentale italiene dacă rezultatele referendumului vor duce la o vânzare masivă însă luni traderii au spus că nu există dovezi privind intrarea BCE pe piață până la această oră.

“Rezultatul referendumului a crescut ușor probabilitatea unei crize precum cea din 2011 dar chiar și o criză de amploare nu ar fi o povară semnificativă pentru euro”, a declarat analistul Commerzbank, Ulrich Leuchtmann, referindu-se la creșterea explozivă a costurilor cu împrumuturile Italiei în urmă cu cinci ani. “Singurul lucru care ar fi o povară mare pentru euro este dacă BCE reacționează cu o politică monetară mai expansivă însă având în vedere că obligațiunile italiene au avut o evoluție relativ modestă este puțin probabil ca BCE să adoptă măsuri de amploare”, a adăugat Ulrich Leuchtmann.

Unii analiști sunt de părere că moneda euro a primit un oarecare sprijin de pe urma rezultatelor alegerilor prezidențiale din Austria, câștigate de candidatul independent Alexander Van der Bellen, care l-a învins duminică pe contracandidatul său Norbert Hofer, susținut de extrema dreaptă.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)