Cererea pentru credite imobiliare in lei este in crestere, insa ponderea lor este una mica in comparatie cu creditarea imobiliara in euro. Intr-o piata in care bancile nu se inghesuie sa crediteze iar clientii sunt putini, cei care mai pot lua un imprumut inca prefera moneda europeana. In continuare, cererea pentru euro este ridicata cand vorbim de credite ipotecare, doar o mica parte dintre creditele imobiliare sunt acordate in moneda nationala. Majoritatea romanilor prefera sa se imprumute in euro, datorita dobanzilor mult mai mici, chiar daca astfel se expun variatiilor cursului de schimb valutar.
Doar 5% din creditele imobiliare au fost acordate de banci in moneda nationala.

Datele ne arata ca exista cerere si pentru lei, insa acest tip de imprumut este unul utilizat preponderent pentru creditele de consum. Scaderea indicilor Robor si implicit a dobanzilor la creditele imobiliare in lei, a dus la cresterea cererii pentru astfel de credite.

Scaderea dobanzilor la creditele in lei a atras un interes mai mare catre aceste credite, soldul creditelor imobiliare in lei inregistrand o crestere de aproape 6% in primele trei luni din 2013, pana la 1.93 miliarde de potrivit datelor BNR.

Fata de luna decembrie 2012, cresterea este de 100 milioane lei, din care jumatate a fost iunregistrata doar in luna martie a acestui an.

Daca la inceputul anului dobanda DAE pentru un credit Prima Casa in lei era de aproape 9%, acum dobanda a coborat pana la 7%, iar diferenta fata de varianta in euro se apropie de doar 2 procente.
Pe langa reducerea dobanzilor, un alt motiv al cresterii vanzarilor de credite in lei il constitui lipsa finantarilor in valuta din partea bancilor, care au fost nevoite sa se axeze mai mult pe creditele in lei.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)