Cele mai recente evolutii ale Indicelui Proprietatilor Rezidentiale pentru piata din Romania, oferite de Eurobank Property Services (EPS), se refera la perioada celui de-al treilea trimestru al anului 2014, incluzand date ce acopera o perioada istorica de mai mult de noua ani, se arata intr-un comunicat de presa.

Indicele national ce a crescut cu 0,5% in al treilea trimestru al anului 2014, mentine perspectiva pretului stabil calculata in trimestrele anterioare.  Cu toate acestea, de la inceputul anului, evolutia acestui indicator a inregistrat o scadere cu  aproximativ 1%.  Stagnarea recenta a pretului, combinata cu modificarea de -2,1% pe an ca medie in ultimii cinci ani, sugereaza in primul rand ca scaderea initiala calculata in acea perioada s-a incheiat si in al doilea rand ca, stagnarea pretului pe piata rezidentiala din Romania continua fara a se inregistra revenirii pretului deocamdata.  Indicele calculat la nivel de Bucuresti a scazut cu -0,5% in ultimul trimestru, inversand usoara tendinta de crestere inregistrata in trimestrul precedent.  Cu toate acestea, indicele Bucuresti Centru a crescut cu 1,6% in ultimul trimestru, in timp ce indicii pentru Bucuresti Periferie si judetul Ilfov au prezentat o usoara crestere negativa a pretului in trimestrul analizat.

Cele opt diviziuni ale Romaniei pot fi separate in doua grupe egale, patru diviziuni situate in centrul si vestul tarii inregistreaza tendinte de crestere si un numar egal de diviziuni situate in sudul si sud-estul Romaniei inregistreaza tendinte de scadere. Moldova conduce in randul diviziunilor cu cresteri de preturi, cu o crestere de 3,2% de la an la an si o crestere de 2,6% in ultimul trimestru, urmata de Vest, Nord si Centru, toate cu  evolutii pozitive trimestriale si de la an la an. Diviziunea Dunare si Marea Neagra a inregistrat cea mai abrupta reducere a pretului de la an la an cu -4,1% urmata de Sud, Muntenia si Bucuresti+Ilfov, toate cu evolutii trimestriale similare. Aceasta separare echilatabila si echilibrata poate indica faptul ca stabilitatea globala a pretului indicelui national poate fi rezultatul a doua segmente nationale competitive cu tendinte stabile, similare si opuse, precum si o clara separare in evolutie intre cele doua parti ale tarii.

Indicii celor mai mari 10 orase ale Romaniei in afara Bucurestiului, prezinta per ansamblu o performanta stabila de la an la an cu fluctuatii trimestriale care par sa fie mai degraba corectii pe termen scurt sau zgomot statistic decat indicatii solide pentru o performanta distincta, fie aceasta pozitiva sau negativa.

Indicele noilor proprietati in Bucuresti a avut o evolutie peste media generala, ca si peste alti indici, crescand cu 2,9% fata de acelasi trimestru al anului trecut, in timp ce acelasi indice al proprietatiilor noi la nivel national a stagnat. Pe de alta parte, apartamentele din Bucuresti au inregistrat o evolutie decendenta de -4.3% de la an la an, mai rapida decat alte tipuri de proprietati ce au fluctuat aproape de stabilitate.

in general, cea mai recenta evolutie a indicilor rezidentiali de pret calculati de EPS sugereaza sfarsitul scaderii generalizate a preturilor, succedata de o stagnarea a preturilor, ce este mai evidenta in marile orase.  Faptul ca indicele agregat national poate fi rezultatul a doua tendinte concurente de crestere si scadere a preturilor, in acelasi timp cu o usoara redresare a pietei de prima importanta (Bucuresti Centru) sugereaza ca stagnarea preturilor ar putea fi de scurta durata si cresterea indicelui ar putea fi posibila in curand.

Eurobank Property Services S.A. este o subsidiara a grupului Eurobank. infiintata in iunie 2005, drept un centru de servicii integrate, compania ofera solutii complete pentru domeniul imobiliar. Eurobank Property Services S.A. a dezvoltat o vasta retea pe teritoriul Romaniei, coordonata din sediul central situat in Bucuresti. Eurobank Property Services S.A. a reusit sa-si mentina pozitia competitiva in randul celor mai importante companii imobiliare din Romania, prin dezvoltarea unui portofoliu important de clienti, care include banci, Bancpost fiind principalul client, dar si institutii publice, fonduri imobiliare, investitori straini, companii locale de dezvoltare imobiliara si alte companii private.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)