Eurobank Property Services (EPS) anunţă lansarea celui mai recent raport al Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa din România, aferent celui de-al patrulea trimestru din 2016. Indicele rezidenţial EPS include date istorice ce acoperă o perioadă de peste 11 ani, începând cu anul 2005.

La nivel național, în conformitate cu cea mai recentă estimare a indicelui rezidenţial calculat de EPS pentru România, evoluţia preţurilor rămâne stabilă, prezentând o creştere de 1,4% în cel de-al patrulea trimestru din 2016 comparativ cu trimestrul al treilea al anului 2016, când a fost înregistrată o creștere de 0,1%.

Trendul crescător înregistrat în evoluția de la an la an a continuat și este reflectat în creșterea totală de 4,2% faţă de trimestrul similar al anului 2015. Stabilizarea prețurilor, alături de creșterea medie anuală de 0,9% înregistrată în ultimii cinci ani, indică faptul că stagnarea va continua pe piața rezidențială din România, fiind vizibilă chiar o tendință de recuperare a prețurilor. Aceste semnale îmbucurătoare sunt confirmate și la nivelul Capitalei, ce își conservă trendul crescător de 4,8% de la an la an, peste evoluția de 3,9% înregistrată în trimestrul al treilea din 2016. Un trend crescător este observabil și la indicele București Periferie, cu un nivel de 4,3%, similar valorii înregistrate în trimestrul al treilea al anului 2016. București Centru are şi el un nivel crescător de 4,2% de la an la an, în vreme ce pentru Regiunea București – Ilfov s-a înregistrat o creștere de 4,4% de la an la an în cel de-al patrulea trimestru al anului 2016.

Cele opt diviziuni ale României au înregistrat trenduri crescătoare de la an la an, cu o medie de 4%, singura creștere moderată fiind observată în Diviziunea Nord, cu doar 0,4%.

Indicii individuali ai celor mai mari 11 orașe din România prezintă o performanță în general stabilă în trimestrul al patrulea din 2016, cu fluctuații trimestriale care par să fie alcătuite mai degrabă din corecții pe termen scurt sau din zgomot statistic, decât să reprezinte indicații ale unor performanțe solide, fie pozitive, fie negative. Pe de altă parte, evoluția de la an la an arată trenduri crescătoare solide pentru cele mai multe dintre marile orașe.
Preţurile unităţilor noi din Bucureşti au continuat să depășească nivelul mediu, cu o valoare de 4% de la an la an. Evoluţia pozitivă a prețurilor unităţilor noi din București conduce la o creștere a prețurilor pe acest segment și la nivel naţional de 3,6% de la an la an.

În concluzie, noul raport al indicelui rezidenţial calculat de EPS sugerează faptul că piața este stabilă în zonele din afara marilor orașe, în vreme ce indicii individuali ai celor 11 orașe mari arată o creștere minoră a prețurilor, semnale ale formării unui trend consistent. Semnele că şi indicele național pare să își modifice trendul sugerează faptul că stagnarea prețurilor se apropie de final și că avansul prețurilor va deveni un trend relevant chiar și la nivel național.

Eurobank Property Services S.A. este o subsidiară a grupului Eurobank. Înfiinţată în iunie 2005, drept un centru de servicii integrate, compania oferă soluţii complete pentru domeniul imobiliar. Eurobank Property Services a dezvoltat o vastă reţea pe teritoriul României, coordonată din sediul central situat în Bucureşti. Eurobank Property Services a reuşit să-şi menţină poziţia competitivă în rândul celor mai importante companii imobiliare din România, prin dezvoltarea unui portofoliu important de clienţi, care include bănci, Bancpost fiind principalul client, dar şi instituţii publice, fonduri imobiliare, investitori străini, companii locale de dezvoltare imobiliară, precum şi alte companii private.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)