”În timp ce taxele pe active pun stăpânire pe sectorul bancar din economiile din Europa Centrală și de Est, cea mai inadecvată fundamental este cea introdusă în România la data de 1 ianuarie”, scrie Lucy Fitzgeorge-Parker, editor senior în cadrul Euromoney pentru economiile emergente, care consideră că economia românească riscă să deraieze din cauza acestei supra-impozitări.

Prestigioasa publicație britanică Euromoney a publicat o scurtă analiză cu referire la taxa pe lăcomie, instituită de Guvernul de la București asupra industriei bancare.

”În ultimul deceniu, taxele bancare s-au răspândit gradual în ţările emergente din Europa. Ungaria a deschis drumul în 2010, când noul guvern Fidesz al lui Viktor Orban, a implementat o taxă pe activele din sector. Slovacia a introdus o astfel de taxă doi ani mai târziu, urmată de Polonia în 2016. Dacă aceste taxe sunt sau nu un răspuns justificat la greşelile din sector sau doar o justificare pentru încasările la buget, este o întrebare la care încearcă să răspundă atât economiştii cât şi jurnaliştii economici”, menționează Lucy Fitzgeorge-Parker.

În opinia sa, „taxa bancară nu este doar nedreaptă, însă are şi perspective atât de limitate, până în pragul stupidităţii”.

”În ultimii ani, România a devenit o piaţă importantă pentru grupurile bancare regionale din Europa emergentă, datorită unui grad redus de incluziune financiară, combinat cu o creştere economică puternică. Dacă aceşti investitori vor fi fericiţi să aloce capital urgent către o ţară a cărei lideri nu au niciun interes aparent în susţinerea sectorului financiar, sau în a înţelege rolul acestuia în dezvoltarea economică, reprezintă o altă problemă”, subliniază analistul Euromoney.

Lucy Fitzgeorge-Parker notează și faptul că noua taxă s-a născut din „minţile Partidului Social Democrat (PSD), partid care a arătat un entuziasm în creştere pentru mişcările populiste”.

„Această retorică împotriva băncilor nu este ceva nou pentru PSD. Liderii partidului au lovit în bănci cu regularitate în ultimii doi ani”, mai notează jurnalistul Euromoney. Textul integral poate fi citit AICI.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)