În momentul în care panica asupra sistemului bancar american părea că se estompează, un val de anxietate a cuprins Europa. Acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit cu peste 30% la Zurich, după ce cel mai mare investitor al său a exclus asistența suplimentară, trăgând odată cu ea și acțiunile unor bănci europene care sunt suspendate în acest moment.
Există o legătura între Credit Suisse și SVB?
Băncile se confruntă cu probleme total diferite dar la care putem identifica un numitor comun. Încrederea. Fără încredere nu există economie. Psihologia băncilor globale este deja fragilă, spun tot mai mulți economiști.
„Credit Suisse este un accident de mașină privit cu încetinitorul de ani de zile”, a scris Peter Boockvar, director de investiții al Bleakley Financial Group.
Ce a declanșat panica
Marţi, Credit Suisse a publicat raportul său anual pe 2022 în care arată că au fost identificate “deficienţe majore” în controalele privind raportările financiare şi încă nu a oprit exodul de clienţi.
A doua mare bancă din Elveţia caută să se redreseze după o serie de scandaluri, care au subminat încrederea investitorilor şi a clienţilor. Retragerile de fonduri de către clienţi în trimestrul patru au depăşit 110 miliarde de franci elveţieni (120 miliarde de dolari).
Președintele, Axel Lehmann, caută soluții
Preşedintele grupului bancar elveţian Credit Suisse Group AG, Axel Lehmann, a declarat miercuri că un ajutor din partea Guvernului “nu este un subiect” pentru banca pe care o conduce, într-un moment în care aceasta încearcă să recâştige încrederea clienţilor, investitorilor şi organismelor de reglementare, după o serie de greşeli, transmite Bloomberg.
Axel Lehmann a subliniat că nu este corect să fie făcute comparaţii între problemele de la Credit Suisse şi falimentul băncii americane Silicon Valley Bank, în special având în vedere că cele două bănci sunt reglementate în mod diferit.
Banca Naţională din Arabia Saudită nu poate detine mai mult de 10% din actiuni, altfel se schimbă cadrul legislativ
Comentariile lui Lehmann vin după ce principalul acţionar de la Credit Suisse, Banca Naţională din Arabia Saudită, a anunţat că nu va cumpăra noi acţiuni la banca elveţiană din motive ce ţin de reglementare. Aceasta a dus la prăbuşirea acţiunilor Credit Suisse cu 25%, în timp ce costul asigurării obligaţiunilor sale împotriva unui default pe termen mediu s-a apropiat de un nivel care în mod normal semnalează o îngrijorare serioasă în rândul investitorilor.
Banca Naţională din Arabia Saudită, care la rândul său este deţinută în proporţie de 37% de fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită, a devenit anul trecut cel mai mare acţionar la Credit Suisse, după ce a preluat o participaţie de 9,9% la banca elveţiană pentru 1,4 miliarde de franci. Între timp, valoarea acestei participaţii s-a redus cu peste 500 de milioane de franci.
Preşedintele Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, a exclus miercuri posibilitatea unor noi investiţii în banca elveţiană Credit Suisse, deoarece o participaţie mai mare ar însemna noi obstacole de reglementare.
“Răspunsul este categoric ‘nu’, din mai multe motive, cel mai simplu fiind cel legat de reglementare şi statut”, a răspuns Ammar Al Khudairy, atunci când a fost întrebat cu privire la noi injecţii de capital sau dacă există o nouă solicitare pentru lichidităţi suplimentare. “Dacă vom trece peste 10%, automat se aplică noi reguli fie din partea organismului nostru de reglementare, fie din partea celui din Elveţia sau din Europa. Nu suntem înclinaţi să intrăm într-un nou regim de reglementare. Vă pot da cinci sau şase motive, dar principalul este acela că există un prag şi nu îl vom depăşi”, a adăugat Ammar Al Khudairy.
Aceste evoluţii afectează întregul sector bancar european
Indicele bancar european a scăzut cu 7%, ajungând la cel mai redus nivel din 4 ianuarie. De miercurea trecută, indicele a pierdut 13% din valoare, cea mai mare pierdere săptămânală de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.
Indicele bancar avea o valoare de peste 120 de miliarde de euro (127 de miliarde de dolari) în 8 martie.
Doar în prima parte a zilei, acţiunile băncii elveţiene UBS au scăzut cu 6,8%, ale grupurilor bancare franceze BNP Paribas şi Societe Generale cu 8,7% şi, respectiv, 9,5%, în timp ce titlurile băncii spaniole Banco de Sabadell şi ale grupului german Commerzbank înregistrau scăderi între 6,5% – 7,5%.
UPDATE. Joi, 16 martie, 2023, ora 10.00
Credit Suisse împrumută 54 miliarde de dolari de la Banca Centrală a Elveţiei
Turbulenţele de pe pieţele financiare s-au atenuat joi dimineață, după ce grupul bancar elveţian Credit Suisse a anunțat că împrumuta până la 54 miliarde de dolari de la Banca Centrală a Elveţiei (SNB) pentru a-şi spori lichidităţile şi a recâştiga încrederea investitorilor. Măsura vine după ce declinul acţiunilor sale a intensificat temerile privind o criză bancară globală, potrivit Agepres.ro.
Apoi a venit confirmarea SNB că va furniza lichidităţi grupului bancar Credit Suisse pentru ca acesta să dispună de garanţii suficiente, transmite Reuters.
“În cadrul mandatului său statutar, SNB poate furniza lichidităţi unei bănci interne pentru a dispune de garanţii”, se arată într-un răspuns transmis jurnaliştilor de SNB.
De la criza financiară din 2008, Credit Suisse este prima mare bancă globală care obţine sprijin financiar masiv, iar dificultăţile cu care se confruntă sporesc dubiile dacă bănci centrale vor putea susţine lupta lor contra inflaţiei cu alte majorări agresive ale dobânzilor.
“Această lichiditate suplimentară va sprijini clienţii şi afacerile de bază ale Credit Suisse, care ia măsurile necesare pentru a crea o bancă mai simplă, concentrată în jurul nevoilor clienţilor”, se arată în comunicatul Bancii Centrale a Elveţiei.
După anunțul SNB acțiunile Credit Suisse au crescut cu peste 20%.