Presedintele Erste Group, Andreas Treichl, a afirmat, intr-un interviu acordat revistei Trend si preluat astazi de postul austriac public de televiziune ORF si principalele cotidiene austriece, ca isi poate imagina foarte bine o Europa fara o moneda unica. “O Europa comuna poate exista si fara moneda euro”, a afirmat Andreas Treichl.

Seful Erste Group s-a pronuntat ca fiind “un mare fan al Europei” si un sustinator al proiectului de pace europeana, pentru care “o armata comuna” este mai importanta decât o moneda comuna. “Trebuie sa se ia o decizie concreta referitoare la directia pe care Europa vrea sa o adopte”, a afirmat presedintele Erste Group, referindu-se la politica actuala europeana.

Intrebat daca introducerea monedei euro a fost o greseala, Treichl a raspuns ca, in prezent, pe de o parte exista o guvernare europeana legitima, iar pe de alta parte probleme legate de disparitia monedei euro.

“Introducerea euro a fost o greseala”

“Se poate spune ca introducerea monedei euro sub aceasta forma a fost o greseala”, a aratat Treichl. “in prezent este clar ca statele care nu fac parte din zona euro au un avantaj fata de celelalte. O asemenea situatie nu ar trebui sa mai existe. Cehii platesc pentru obligatiunile lor de stat circa jumatate din ce platesc slovacii, numai pentru ca nu fac parte din zona euro. Euro fara circulatia libera a marfurilor si a capitalului nu are nici un sens – si exact acest lucru se intampla acum”.

In ceea ce priveste masurile de salvare ale monedei euro, Treichl s-a aratat deosebit de sceptic, spunând ca ultimele luni au aratat ca acestea au efecte pe perioade din ce in ce mai scurte. “Cele 100 de miliarde de euro pentru Spania au avut efect timp de trei zile. Rezultatul alegerilor din Grecia nu a avut nici un efect”, a afirmat Treichl.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)