Ancheta internationalala HSBC care si-a ajutat clientii sa-si ascunda banii in conturi din Elvetia, fiind vorba despre evaziune, bani negri. Banca a fost demascata de un fost angajat. Schema de evaziune este complicata Clientii primeau conturi offshore – ceea ce nu este ilegal, dar banii erau ascunsi – adica nu se plateau taxe pentru ei. Ceea ce este ilegal. Banca nu doar ca stia ci isi invata clientii cum sa nu plateasca taxe. Isi trimitea angajatii sa vorbeasca personal cu clientii cu bani ca sa nu existe niciun fel de inscrisuri.

Cifrele arata astfel: mai mult de 100 miliarde dolari de la 106 mii clienti din 203 de tari.

Cifrele despre Romania sunt insa cele care astrag atentia: 1,3 miliarde de dolari. 219 persoane cu legaturi in Romania. 11 au pasaport romanesc sau cetatenie romana. 549 de conturi.

Jurnalistii spun ca este vorba despre fosti si actuali oameni politici romani.

 

Datele sunt aferente anului 2006-2007, anii in care secretul bancar in Elvetia era in vigoare

Datele prezente in acesta mega-ancheta internationala, acopera perioada 2006-2007 si este vorba doar de o filiala a unei singure banci. Numele romanilor nu au fost facute inca publice, insa o cifra este importanta: exista un client HSBC cu legaturi in România care avea in cont 829 de milioane de dolari!

La aceasta investigatie internationala au participat jurnaliști de la Le Monde, BBC, The Guardian si International Consortium of Investigative Journalists. Baza investigatiei a fost o scurgere de informatii de la filiala elvetiana bancii HSBC.

Cine isi ascundea banii in aceste conturi

Ar fi vorba de multi infractori, politicieni dar si celebritati din showbiz si sport. Printre ei – regele Iordaniei, actorii Christian Slater, Joan Collins, fotbalisti ca Diego Forlan, pilotul de formula 1 Fernando Alonso, campionul de moto GP Valentino Rossi, designerul Valentino si modelul Elle McPherson.

HSBC spune ca nu mai practica astfel de masuri si ca a inchis peste 70% din aceste conturi si ca acum pune respectul legii in fata obtinerii profitului.

 

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)