Urmarind evolutia ratelor de dobanda din ultimele luni se observa ca incepand cu mijlocul lunii decembrie 2012 asistam la o cadere a randamentelor oferite de titlurile de stat cu scadente de 1, 3, 5 si 10 ani. Acest fapt a fost pozitiv pentru Trezorerie, deoarece a putut lansa pe piata noi emisiuni de obligatiuni la randamente tot mai mici.

Spre exemplu, ultima emisiune de obligatiuni de stat pe 10 ani din 24 ianuarie 2013 a avut un randament mediu de 5,71% pa, iar cea pe 5 ani din 17 ianuarie 2013 a a avut un randament mediu de numai 5,40% pa.

Totusi aceasta cadere a randamentelor la obligatiunile pe termen mediu si lung aduce si un fapt inedit, apreciat ca negativ.

Pe Graficul1 din 25 ianuarie 2013 se observa o curba inversata a ratelor dobanzii, adica randamentele la obligatiunile de stat sunt astazi mai mici decat ratele de dobanda interbancare pe termen scurt, de exemplu ROBOR la 1 luna sau 3 luni.

O curba inversata a ratelor dobanzii apare atunci cand ratele pe termen scurt sunt mai mari decat ratele pe termen mediu si lung.

Cu alte cuvinte, este mai scump sa te imprumuti pe termene foarte scurte si scurte, decat statul se imprumuta pe termen mediu si lung.

Acest fapt poate fi un pericol pentru economie.

In conditii obisnuite de piata, ar trebui sa avem o curba  normala a ratelor dobanzii, cand ratele pe termen scurt sunt mai mici decat ratele pe termen mediu si lung.  Pentru comparatie a se vedea Graficul2, in care curba ratelor dobanzii din 25 ianuarie 2013 este comparata cu aceeasi curba a ratelor dobanzii cu peste 5 luni in urma din 17 august 2012.

Ratele de dobanda pe termen mediu si lung sunt mai mult influentate de asteptarile inflationiste sau deflationiste, in timp ratele de dobanda pe termen scurt si foarte scurt sunt controlate de Banca Centrala (BNR) prin deciziile de politica monetara pe care le ia periodic.

Asteptarile inflationiste din piata sunt in acest moment moderate cum asistam la o scadere a randamentelor oferite de titlurile de stat cu scadente pe termen mediu si lung. Totusi BNR a pastrat rata dobanzii de politica monetara neschimbata pentru a opta oara consecutiv la 5,25%/an la sedinta din 7 ianuarie 2013.

 

Articolul a fost scris de:
Dan TURMACU
Strategist de Piata Sef
Ro Learning Financial Markets

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)