Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul casei de brokeraj XTB România.

Pe fondul crizei politice de la București, moneda națională devine tot mai slabă. Banca Națională a României a comunicat co cotație de 4,9488 lei pentru un euro, în creștere cu 0,03% față de ziua precedentă. Semnalele privind evoluția cursului valutar nu sunt optimiste, mulți analiști previzionând atingerea pragului de 5 lei pentru un euro cu mult înainte decât era anticipat.

In contextul cresterii cursului euro/lei, prezentăm în conitnuare câteva comentarii din partea lui Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul casei de brokeraj XTB România. ”Cursul de schimb a atins un nou nivel record, EUR/RON tranzacționându-se la București în jur de 4.95 la ora 15.15. Reperul BNR – referința oficială – este și el un nou maxim istoric: 4.9488. Situația din piața valutară reflectă o preocuparea indusă de ambianța politică actuală. Instabilitatea guvernamentală ar putea pune presiune sporită pe valoarea leului, și, în condițiile actuale, ar putea ajuta la devansarea momentului de atingere sau chiar depășire a pragului de 5 lei pentru un Euro”, susține Claudiu Cazacu.

În opinia sa, ”înregistrăm, probabil, o prezență hotărâtă a băncii centrale pentru a “netezi” anumite influențe pe curs, însă tendința descendentă nu este simplu de oprit”. ”Se poate întâmpla o suprapunere a unor factori sezonieri (începutul toamnei tinde să aibă conotații mai puțin favorabile leului) cu noi îngrijorări de ordin economic (efectul situației logistice și al dinamicii prețurilor, răspândirea rapidă a numărului de cazuri noi ce ar putea până la urmă impune măsuri restrictive) și, iată, și mai vizibil, în plan politic. Datele recente dinspre economie par să arate un risc mai ridicat de depășire a estimării de deficit în raport cu PIB, privind spre performanța relativ mai slabă față de așteptări în industrie și construcții. Situația este în dinamică accentuată, așa că informațiile noi vor fi rapid integrate în prețuri. Dacă vom vedea criza politică adâncindu-se, estimarea noastră de curs ar putea fi revizuită, niveluri în regiunea 5 – 5.05 devenind posibile chiar în sau înainte de luna octombrie”, a conchis specialistul casei de brokeraj XTB România.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)