Un proiect de lege care a trecut deja de Senat si se afla in dezbatere in regim de urgenta la Comisia juridica din Camera deputatilor aduce cateva modificari de substanta Codului de procedura civila in ceea ce priveste executarea silita potrivit portalului www.economica.net Proiectul, care are aviz favorabil de la Guvern, ofera mai multe puteri executorilor judecatoresti, care vor stabili singuri daca executarea silita poate fi declansata.

Proiectul de lege prevede inlocuirea controlului instantei, deci a unui magistrat, cu cea a executorului judecatoresc, care va stabili singur daca sunt indeplinite conditiile pentru declansarea executarii silite, fara sa mai ceara judecatorului incuviintarea executarii silite. Practic, potrivit modificarilor aduse articolului 665, executorul va trebui sa faca aceleasi verificari care cad in prezent in sarcina judecatorului.

Debitorul se va putea opune deciziei executorului doar printr-o contestatie la executare, in instanta. insa, pana la depunerea contestatiei, executarea silita este deja in desfasurare si suspendarea nu poate fi obtiunta decat in anumite conditii sau cu plata unei cautiuni.

Precizam ca executorul judecatoresc (care nu este magistrat) este platit din sumele obtinute de la debitor.

Citeste stirea integral aici

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)