EximBank ofera din aceasta luna un nou produs – asigurarea garantiilor de export – menit sa faciliteze internationalizarea companiilor românesti, in special a IMM-urilor, prin preluarea de catre stat a riscurilor de executare nejustificata a garantiilor emise pentru participarea la licitatii internationale si a garantiilor emise pentru realizarea contractelor de export.

”Lansarea acestui nou instrument de reducere a riscurilor demonstreaza preocuparea permanenta a EximBank de pune la dispozitia exportatorilor români produse moderne de asigurare, aliniate practicii internationale, produse de nisa pe care numai o banca de export-import le poate oferi. Asigurarea garantiilor de export reprezinta un instrument de tip last resort, pe care piata privata de asiguratori nu il pune la dispozitia exportatorilor si, de aceea, noua facilitate intra in categoria instrumentelor oficiale de sustinere a exportului”, a spus Traian Halalai, presedintele EximBank.

Noul produs EximBank in numele si in contul statului se acorda in favoarea exportatorilor la solicitarea carora au fost emise garantii pentru participarea la licitatii in strainatate sau pentru realizarea contractelor de export. Asigurarea acopera maximum 95% din scrisorile de garantie bancara, plafoanele de garantii bancare sau garantiile emise de institutii de asigurare sau alte institutii abilitate pentru sustinerea tranzactiilor de export si a internationalizarii companiilor românesti, fie direct in favoarea debitorului, fie indirect, prin institutii financiare din tara debitorului sau din terte tari.

Printre riscurile asigurate se numara cel de executare nejustificata a garantiilor de export de catre partenerul comercial, in conditiile in care asiguratul si-a indeplinit obligatiile in cadrul licitatiei si/sau obligatiile contractuale sau riscul de executare a garantiilor de export ca urmare a incapacitatii exportatorului de a-si indeplini obligatiile contractuale din cauza aparitiei riscurilor politice in tara debitorului sau intr-o terta tara.

EximBank a dezvoltat si ofera exportatorilor produse de asigurare care acopera riscurile comerciale si politice  ce pot aparea in derularea tranzactiilor comerciale internationale sau in implementarea proiectelor de investitii ale companiilor românesti in strainatate.

impreuna cu subsidiara sa EximAsig – societate specializata in asigurarea riscurilor financiare si a altor tipuri de riscuri complementare acestora – EximBank poate acoperi riscurile exportatorilor pe toate pietele internationale, atât din Uniunea Europeana cât si din zonele cu riscuri crescute din Orientul Mijlociu, Asia, Africa, America Latina.

Oferta EximBank include:
– Polita de asigurare a riscului de neplata la extern, pentru riscuri non-piata,
– Polita de asigurare a creditelor de export pe termen mediu si lung,
– Polita de asigurare a creditului cumparator,
– Polita de asigurare a investitiilor românesti de capital in strainatate.

La finele anului trecut, banca a lansat si o facilitate de asigurare temporara a exporturilor pe piata Uniunii Europene si a tarilor OECD, destinata companiilor românesti care se confrunta cu imposibilitatea acoperirii riscurilor comerciale si politice de catre asiguratorii privati. Aceasta facilitate, valabila pâna la 31 decembrie 2016, intra in categoria ajutoarelor de stat si a fost autorizata de catre Comisia Europeana.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)