EximBank pune la dispoziția băncilor comerciale un plafon de garantare în valoare de 200 de milioane de lei, pe care instituțiile bancare de pe piața locală îl pot utiliza în acest an pentru creditarea întreprinderilor mici și mijlocii. Astfel, din această lună, orice bancă comercială poate încheia un acord de plafon cu EximBank în cadrul căruia îî va fi pusă la dispoziție o sumă în limita căreia EximBank va emite garanții de stat pentru creditele de investiții și/sau pentru activitatea curentă acordate IMM-urilor de banca parteneră.

“EximBank continuă să acționeze pentru crearea unui context propice dezvoltării businessului local și lansează această facilitate cuefecte favorabile tuturor părților implicate într-un acord de finanțare. Accesul la facilitățile unei garanții de stat susține IMM-urile în procesul de obținere a finanțărior de care au atâta nevoie pentru a se dezvolta, a inova sau a crea noi locuri de muncă, iar, pe de altă parte, permite băncilor partenere să accelereze creditarea, având consistent acoperit riscul asociat creditelor acordate. Garanțiile pe care statul român le pune la dispoziția companiilor prin intermediul EximBank reprezintă o resursă extraordinară și accesibilă pe care, încurajăm atât firmele mici și mijlocii, cât mai ales băncile comerciale, să o exploateze mai mult”, a spus Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

Procentul de acoperire a creditelor prin garanțiile de stat emise de EximBank în cadrul unui plafon variază în funcție de destinația finanțării acordate fiind de maximum 80% în cazul creditelor de investiții și de maximum 70% pentru creditele destinate finanțării activității curente. Garanțiile emise în cadrul acestui plafon completează garanțiile colaterale constituite de IMM la creditul acordat de bancă și considerate eligibile de banca finanțatoare.
Acestă nouă facilitate face parte din portofoliul de produse de garantare pe care statul român, prin EximBank, le pune la dispoziția băncilor comerciale pentru susținerea accesului la finanțare al companiilor locale.

Cel mai recent produs de acest tip lansat de bancă este contragaranția în numele și contul statului prin care EximBank garantează maximum 80% din scrisorile de garanție bancarăce urmează să fie emise de băncile comerciale pentru proiecte de investiții în domenii economice prioritare.

Contragaranția se acordă pentru scrisorile de garanție bancară de participare la licitație, restituire avans, bună execuție sau alte tipuri de SGB solicitate prin contractele la intern sau de export și se emite în moneda scrisorii de garanție bancară sau a plafonului de garanții.

O altă categorie de produse gestionate de EximBank în contul statului este cea destinată minimizării riscurilor, banca având în portofoliu o gamă variată de produse de asigurare orientate către reducerea substanţială a riscurilor comerciale şi politice ce pot apărea în derularea tranzacţiilor comerciale.

EximBank este o instituţie specializată care se implică activ în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)