Guvernul va construi mult discutata si dorita banca de dezvoltare pe structura EximBank, a anuntat directorul general al Trezoreriei, Stefan Nanu, in cadrul simpozionului ”Creditarea in criza sau criza in creditare”, organizat de Academia de Studii Economice in parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor.

“Guvernul a decis ca noua banca de dezvoltare sa fie pe scheletul EximBank. In perioada imediat urmatoare se vor pune practic bazele designului acestei banci de dezvoltare”, a precizat Stefan Nanu.

EximBank pa fost aleasa pentru aceasta transformare deoarece statul are la aceasta banca un capital de risc de circa 1,5 miliarde de lei, suma care poate fi plasata in creditare printr-o paleta mai larga de instrumente.

In acest context, aria de activitate a bancii se va extinde, precum si sectoarele unde va fi prezenta.

Stefan Nanu a mai dezvaluit faptul ca noua entitate se va forma dupa modelul Bancii Nationale de Dezvoltare din Polonia, numita Bank Gospodarstwa Krajowego.

In acest sens, o echipa de specialisti din cadrul EximBank, Ministerul de Finante si Ministerul Fondurilor Europene, a facut deja o vizita in Polonia pentru a afla detalii despre parcursul institutiei de credit si despre modelul de business adoptat.

”Polonezii au avut deja un succes foarte important cu aceasta banca, au reusit pe absorbtia fondurilor europene sa foloseasca aceasta banca si sa accelereze decontarea fondurilor si au stiut sa creeze numeroase produse pentru anumite nevoi”, a subliniat directorul Trezoreriei.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)