Banca de Export-Import a Romaniei – EximBank a aprobat recent un mix de produse pentru Grup Feroviar Roma(GFR) în vederea achizitionarii de catre a companie a BDZ Freight Services EOOD Bulgaria, compania nationala de transport feroviar din tara vecina.

Tinand cont, pe de o parte, de cadrul legal – Legea 96/2000 – potrivit cãruia banca efectueazã operatiuni specifice de finantare sgarantare pentru promovarea investitiilor romanesti în strainatate, dar si de strategia EximBank de sustinere a companiilor romanesti cu proiecte în afara tarii, a fost stabilit un parteneriat strategic cu Grup Feroviar Roman pentru acordare de sprijin financiar în vederea achizitionarii unor companii din afara Romaniei.

“Parteneriatul strategic dintre GFR si EximBank se orienteaza catre alte tinte de interes din afara Romaniei, pe de o parte, si catre activitatea curenta a companiei pe de alta, însa nu ia în considerare, sub nici o forma, o implicare în privatizarile din Romania – nici acum, nici în viitor. Orice companie din Romania capabila sa-si extinda activitatea în afara tarii este un potential partener al EximBank. Cred ca avem companii romanesti care au ajuns la maturitate deplina pe piata locala si care vor si pot sa devina jucatori regionali. Toate aceste companii gasesc în EximBank un partener strategic”, a declarat Traian Halalai, presedintele EximBank.

EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte în domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, în special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.

Pachetul de finantare al bancii cuprinde atat credite standard pentru activitatea curenta sau pentru investitii, cat si produse specifice cu caracter de ajutor de stat: credite cu dobanda subventionata (dobînda este cu cinci puncte procentuale sub dobanda pietei si este fixa pe toata perioada de creditare) si compensarea partiala a dobanzii care permite recuperarea a pana la 50% din dobanda platita pentru creditele de investitii în lei contractate de la banci, inclusiv EximBank.

Garantiile de stat oferite de EximBank vin în sprijinul companiilor care au nevoie de credite, dar nu dispun de suficiente garantii colaterale. Garantiile emise de EximBank preiau o parte semnificativa a riscului de credit astfel ca utilizarea lor asigura accesul mai facil la finantare.

În ceea ce priveste asigurarile, EximBank acopera riscurile comerciale si politice ce pot aparea în derularea tranzactiilor comerciale internationale sau în implementarea proiectelor de investitii ale companiilor romanesti în strainatate.

Tot pentru reducerea riscurilor, EximBank ofera produsul „Informatia comerciala si de credit despre partenerii de afaceri” prin care orice societate îsi poate cunoaste viitorul partener comercial înaintea încheierii unui contract.

Banca detine o retea de 15 unitãti – Bucuresti, Bacãu, Brasov, Buzãu, Cluj, Constanta, Craiova, Deva, Galati, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Timisoara si Sibiu – operatorii economici pot obtine informatii suplimentare prin intermediul site-ului www.eximbank.ro.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)