EximBank Romania a semnat astazi un Acord de Cooperare Financiara cu China Eximbank care stabileste cadrul general de cooperare intre cele doua institutii pentru stimularea investitiilor chineze in Romania. ”Semnarea acestui acord reprezinta inca un pas spre concretizarea discuțiilor purtate in cadrul Forumului Economic și Comercial China – Europa Centrala și de Est, care s-a desfașurat la București la finele anului trecut. Urmam astfel cadrul strategic stabilit de Guvern, care fixeaza coordonatele și obiectivele macroeconomice și care ofera posibilitatea tuturor instituțiilor implicate sa  participe la efortul de stimulare a creșterii economiei naționale. Beneficiind de acest context favorabil și avand in vedere potențialul uriaș de dezvoltare al relațiilor economice dintre Romania și China, ne exprimam deplina convingere in posibilitatea obținerii unor rezultate satisfacatoare, vizibile pe termen mediu și lung”, a spus Traian Halalai, președintele EximBank cu ocazia semnarii acordului de cooperare.

El a menționat ca, atat EximBank Romania, cat si China Eximbank dispun de o gama diversificata de produse si servicii specifice de sustinere a exportului si investitiilor in strainatate, deplin armonizate cu bunele practici si reglementarile internationale.

Acordul are drept scop stabilirea și dezvoltarea unei relații de cooperare pe termen lung pentru promovarea investițiilor chineze in Romania, in special pentru proiecte din domeniul energiei și infrastructurii situate in Romania pe care companiile chineze sa le dezvolte sau in care sa investeasca.

In cadrul vizitei de lucru pe care delegația EximBank o efectueaza la Beijing vor mai avea loc intalniri cu oficiali ai China Development Bank și ai China Export and Credit Insurance Corporation Sinosure, specializata in acordarea de asigurari pentru creditele de export.

”Vom avea o runda de discuții și cu reprezentantii Ambasadei Romaniei la Beijing pentru identificarea modalitatilor de sustinere a companiilor romanesti in relatia cu parteneri din China. Ne-am propus sa dinamizam și relația cu atașații/consilierii economici din ambasade care sunt un activ foarte valoros pe care il putem <exploata> – in sensul bun al cuvantului – pentru consolidarea prezenței companiilor romanești pe piețele externe. Aceștia au capacitatea de a furniza informații relevante pentru companiile romanești, iar EximBank acționeaza in mod constant pentru facilitarea dialogului cu mediul de afaceri și transferarea catre  acesta a elementelor de context de care este nevoie in fundamentarea deciziilor de business”, a mai spus Traian Halalai.

El a adaugat ca, in contextul in care exportatorii romanii doresc sa diversifice destinațiile de export, piața chineza reprezinta o alternativa, oferind oportunitați extraordinare. Avand suportul EximBank, firmele romanești pot reduce din deficitul comercial, paleta produselor ce pot fi livrate pe piața chineza putand excede aria celor agroalimentare, mergand catre zonele de nișa cum ar fi produsele de inalta tehnologie si software. EximBank are in portofoliu clienți care au intrat pe aceasta piața și va continua sa ofere suport pentru dezvoltarea acestui segment.

EximBank Romania este o instituție specializata, care, prin instrumente specifice, susține dezvoltarea mediului de afaceri romanesc și eforturile de deschidere ale exportatorilor romani catre piețele externe, asumandu-și un rol activ in implementarea politicilor economice.
Banca a acționat in mod constant pentru a incuraja reprezentanții mediului de afaceri din Romania sa abordeze și piețele non europene, in special cele care in trecut reprezentau relații comerciale tradiționale ale țarii noastre, China fiind un exemplu relevant in acest sens.

In acest context, reprezentanții EximBank au participat constant alaturi de reprezentanți ai ministerelor de resort la intalnirile oficiale organizate pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre Romania și China.

Acest lucru a permis formalizarea relatiilor de cooperare intre principalele institutii financiare cu capital de stat din cele doua tari, al caror mandat consta in sustinerea tranzactiilor internationale si a proiectelor prioritare pentru dezvoltarea economiilor nationale.

Un prim pas l-a constituit semnarea in 2004 a unui  acord-cadru de cooperare intre EximBank Romania si China Eximbank care a permis deschiderea unui canal transparent de comunicare in favoarea companiilor romanesti si chineze care doresc sa initieze relatii de afaceri.

Pentru sustinerea cu succes a tranzactiilor bilaterale, in același an, EximBank Romania a stabilit un parteneriat cadru si cu Agentia de Asigurare a Exportului din China, China Export and Credit Insurance Corporation Sinosure, (2004) institutie similara in domeniul asigurarii creditelor de export si a investitiilor in strainatate.

De asemenea, EximBank Romania a incheiat, in 2007, un acord-cadru de cooperare și cu China Development Bank care a reprezentat un pas important pentru identificarea de solutii financiare complexe, adaptate specificului proiectelor derulate de regula in parteneriat public-privat.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)