Un euro digital ar putea fi emis de Uniunea Europeană (UE) în termen de patru ani, a declarat luni Fabio Panetta, membru BCE, iar plățile peer-to-peer pot fi printre primele utilizări.

„Să spunem ca peste patru ani vom fi pregătiți să emitem euro digital”, a declarat Fabio Panetta, membru al consiliului executiv al Băncii Centrale Europene, la un eveniment. „Este un proiect foarte complex, nemaiîntâlnit până acum… Sunt optimist că în patru ani vom fi pregătiți.”

Plățile peer-to-peer (P2P), ce permit tranzacțiile între prieteni, ar putea fi primul teren de testare pentru noua tehnologie înainte ca aceasta să se răspândească în alte domenii, cum ar fi plățile în magazine sau online, a sugerat Panetta.

„O soluție de plată P2P care acoperă un set larg de utilizatori din întreaga zonă euro ar putea oferi un teren fertil pentru adoptarea unui euro digital”, a spus el, citând cercetări care au arătat că aplicația va avea cea mai largă utilizare de început.

“Un euro digital ar întări suveranitatea noastră monetară și ar oferi o formă de bani băncii centrale pentru a efectua plăți digitale zilnice în zona euro, la fel ca numerarul pentru tranzacțiile fizice. Pentru a reuși, un euro digital va trebui să adauge valoare pentru utilizatori, să stimuleze inovația și să se bucure de un sprijin politic și societal puternic”, a mai declarat oficialul BCE.

Chiar dacă BCE nu a decis dacă emite euro digital, din octombrie, BCE analizează ce cazuri de utilizare să prioritizeze.

În martie, președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că sancțiunile impuse din cauza războiul din Ucraina oferă un motiv bun pentru a accelera planurile pentru euro digital.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)