Criza din Cipru, problemele bancilor, sunt acum subiecte aprinse printre bancheri, analisti si clienti. Ce nu stiu multi este faptul ca bancile cipriote nu au cazut din cauza creditelor prost date, ci din cauza expunerii pe titluri de stat grecesti, in contextul in care alte banci incercau sa-si reduca expunerea. Mai toti se tem ca masura adoptata in Cipru este in faza experimentala si poate fi adoptata oricand, in orice tara cu sistem bancar slab, potrvit unor analisti financiari. “Unii spun ca Cipru e un experiment. Incep sa cred ca si programul de austeritate in Romania a fost un experiment, un experiment nereusit. Poate ca experimentul romanesc n-a dat roade, in timp ce Traian Basescu a anuntat reduceri de 25%, in Cipru se ajunge la 20% o reducere la ministri. Probabil s-a apreciat ca in Romania s-a cam depasit limita, cel putin asa sper”, a declarat Mircea Cosea la o emisiune Digi 24.

Acolo avem faliment bancar!

„Ce se omite sa se spuna despre Cipru este ca acolo avem un faliment bancar, bancile au dat faliment. Nimeni nu mai spune lucrul acesta si pe buna dreptate, pentru ca ani de zile in Europa, aproape o generatie intreaga, nu se mai intelege conceptul acesta: bancile nu mai dau falimente in Europa, sau cel putin de cand s-a trecut la moneda europeana. Pe langa falimentul bancilor e si falimentul unei politici financiare de sustinere. In Europa s-a neglijat un fenomen care se intampla in permanenta in capitalism: falimentul”, considera Dan Suciu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)