Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) anunță că a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei, anunţă instituţia.
“Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, precizează sursa citată, într-un comunicat.
Compania ar avea nevoie de fonduri de 2,19 miliarde lei pentru cerința de capital de solvabilitate
Instituţia menţionează că, la data de 30 iunie 2022, societatea nu deţine fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situaţie care se menţine şi la data de 30 septembrie 2022. Pentru restabilirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizaţiei a fost luată în condiţiile în care situaţia Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluţie, subliniază ASF.
La sfârșitul lunii ianuarie 2023, Euroins România avea 2,76 milioane de polițe RCA active, potrivit informațiilor HotNews.ro.
După falimentul City Insurance, Euroins a devenit cel mai mare asigurător RCA din România cu o cotă de piață de 32%.
Conform sursei citate, decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situaţiei Euroins România. În acest sens, ASF menţionează faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acţiuni intense de control care au avut drept rezultat evidenţierea situaţiei reale a societăţii.
Între februarie 2020 şi ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancţiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acţiuni de control. Toate sancţiunile aplicate de ASF societăţii Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanţele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.
Între timp, Guvernul încearcă să calmeze piața promițând că va susţine măsurile necesare pentru protecţia asiguraţilor afectaţi de evoluţiile de pe piaţa RCA
Guvernul va susţine toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraţilor afectaţi de evoluţiile de pe piaţa Răspunderii Civile Auto, a afirmat, vineri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
“În urma analizei efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca instituţie responsabilă, aceasta urmează să transmită propunerile de soluţionare către Ministerul de Finanţe, pentru înaintarea la nivelul Guvernului”, a precizat Cărbunaru.
Care este rolul ASF
Potrivit datelor prezente pe site-ul Autorității, pentru a păstra stabilitatea piețelor financiare non-bancare, rolul ASF este să “monitorizeze și să evalueze riscurile și vulnerabilitățile acestora în scopul facilitării acțiunilor necesare de reglementare și supraveghere pentru gestionarea acestor situații. ASF urmărește să întreprindă măsuri corective în mod preventiv și să aibă o abordare prospectivă a activităților desfășurate”.
După cum precizează in comunicatul de presă, măsurile adoptate de ASF pentru Euroins, deciziile preventive, înseamnă efectiv acordarea de amenzi unei entități aflată deja în dificultate financiară. Și aici se termnină rolul Autorității.
Ce rol are ASF și ce riscuri trebuie să indentifice. Autoritatea de Supraveghere Financiară își definește obiectivele pentru perioada 2023-2025
“Pentru a răspunde noilor provocări în această perioadă de profunde schimbări și ajustări economice și tehnologice, în baza unei analize prospective a riscurilor și a incertitudinilor în evoluție, dar și în considerarea liniilor de acțiune și strategiilor stabilite la nivel național și european, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și-a definit obiectivele care urmează să guverneze acțiunile și proiectele în perioada 2023–2025.
ASF trebuie sa asigure consolidarea stabilității financiare și încrederea în piețele și produsele financiare nebancare. Reușește? Cine veghează la îndeplinirea sarcinilor?
Pentru perioada 2023-2025, prioritățile autorității cu privire la sustenabilitatea și reziliența piețelor reglementate și supravegheate, consolidarea stabilității financiare și a încrederii în piețele și produsele financiare nebancare, cooperarea cu autoritățile europene de supraveghere, actualizarea cadrului de reglementare, precum și consolidarea funcțiilor de supraveghere prudențială și a conduitei, rămân în continuare în centrul activităților și demersurilor întreprinse la nivelul ASF.
Prin urmare, Autoritatea de Supraveghere Financiară va continua demersurile anterioare de a răspunde adecvat provocărilor legate de riscurile emergente și de a dispune măsurile optime menite să asigure stabilitate și încredere în rândul piețelor financiare”, se arata in materialul dedicat obiectivelor ASF.
Pe hârtie, ASF recunoaște riscurile, dar și creșterea preocupărilor pentru potențialele șocuri induse economiei
“Stabilitatea financiară descrie acea stare a sistemului financiar care îi conferă acestuia capacitatea să reziste la șocuri, fără întreruperea sau afectarea semnificativă a funcției sale de intermediere financiară, și să continue să ofere servicii și produse financiare necesare entităților și activităților din economia reală. Stabilitatea financiară este afectată atunci când se materializează unul sau mai multe riscuri sistemice. Efectele riscurilor sistemice se pot manifesta atât asupra evoluției economiei, cât și asupra intermedierii financiare. Într-o clasificare uzuală pe categorii de riscuri, componentele riscului sistemic pot fi identificate ca risc de piață, risc de credit, risc de concentrare, risc de lichiditate, risc de solvabilitate, risc operațional etc. Numeroase particularități există însă în funcție de tipul de instituție financiară, clasele de active analizate, interdependențele cu funcționarea administrației publice (riscul suveran), etapa din cadrul ciclului de evoluție al economiei, influențele și legăturile transfrontaliere, tipurile de vulnerabilități analizate.
În special după criza financiară globală, comunitatea internațională a autorităților cu rol în asigurarea stabilității sistemului financiar a început un lung și dificil efort de identificare, elaborare, calibrare și aplicare a unor politici care să îmbunătățească reziliența acestuia față de potențialele șocuri interne sau externe. Până în urmă cu câțiva ani, acțiunile au fost focalizate către instrumentele și politicile macroprudențiale destinate sectorului bancar, având în vedere rolul și locul acestuia în relație cu buna funcționare a economiei reale. În ultimii ani însă, a crescut preocuparea față de riscurile și vulnerabilitățile generate sau transmise din interiorul piețelor financiare nebancare, odată cu creșterea contribuției acestora la intermedierea financiară, cum ar fi sectorul asigurărilor, fondurilor de investiții și contrapărților centrale”, se arată pe site-ul ASF.
Un faliment anunțat pe surse. Problemele Euroins se cunoșteau de 2 ani
Reamintim că anterior, președintele al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a vorbit despre „un faliment anunțat” și exprima convingerea că ASF și Guvernul vor acționa ferm, „cum au acționat și la celălalt caz, City Insurance” și că e posibil să stabilizeze prețurile RCA.
Conducerea ASF a fost chemată să dea explicații în Parlament despre insolvența Euroins. Este a patra companie care intră în falimen, în ultimii 8 ani
De altfel, parlamentul, forul care ar trebui să controleze activitatea ASF, nu a fost informat oficial despre potențialele probleme și nereguli de la Euroins, a declarat Nicolae Neagu (PNL), președintele Comisiei de buget-finanțe din Senat.
Cazul Euroins România înseamnă un nou şoc pe piaţa RCA, al doilea într-un timp scurt de 1 an, dacă ne raportăm doar la precedentul faliment al City Insurance. De-a lungul timpului, au exista si alte cazuri de falimente pe piata asigurarilor. Astra Asigurări a insemnat 5 ani de anchete, fara rezolvari. Cazul Carpatica a adus și pedepse cu închisoarea, dar doar pentru oficialii asiguratorului.
Dacă Euroins ajunge în faliment, prețurile polițelor RCA, deja afectate de insolvența City Insurance, vor continua să crească, potrivit analiștilor.