Credit foto: rafapress-Shutterstock.com

Autoritățile bancare din Europa sunt atente si iau toate măsurile necesare pentru a liniști populația și companiile. La acest mesaj de încredere s-au alăturat atât bancheri europeni, inclusiv din România, cât și economiști. Tăvălugul falimentului Silicon Valley Bank nu s-a încheiat, spun economiști, este foarte probabil să mai vedem bănci afectate (First Republic Bank).

În timp ce bursa și acțiunile băncilor suferă, autoritățile europene vin cu anunțuri menite să calmeze piețele și precizează că expunerea zonei euro la efectele negative ale colapsului Silicon Valley Bank este foarte limitată, a afirmat Paschal Donohoe, preşedintele Eurogrupului (miniştrii de Finanţe din zona euro), într-un interviu acordat Bloomberg.

“În Europa, avem un cadru legislativ privind reglementarea şi rezoluţia bancară extrem de puternic. Dar orice evoluţii în sectorul bancar, cum sunt acestea, ridică întrebări, şi desigur, vom discuta astăzi în cadrul reuniunii Eurogrup”, a declarat Donohoe.

Acesta a adăugat: “Dintr-o perspectivă europeană, suntem foarte bine poziţionaţi, am făcut în ultimul deceniu modificări în cadrul legislativ privind reglementarea. Putem monitoriza şi răspunde rapid evoluţiilor, dacă va fi necesar”.

Moody’s: Este puţin probabil ca băncile europene să fie afectate

Este puţin probabil ca băncile europene să fie constrânse să-şi lichideze deţinerile de bonduri în pierdere, aşa cum s-a întâmplat în cazul băncii americane Silicon Valley Bank (SVB), se arată într-un comentariu al agenţiei de evaluare financiară Moody’s Investors Service, transmite Reuters.

“Pe baza nivelului lor solid de lichidităţi şi a profilelor de finanţare, a deţinerilor de numerar şi a depozitelor stabile, considerăm că marile bănci europene sunt în general bine plasate pentru evitarea necesităţii de a-şi vinde bondurile în pierdere”, apreciază analiştii Moody’s.

Economiștii europeni văd corecții în indicii bursieri. Băncile în cauză nu prezint risc sistemic. Este posibil ca numărul băncilor afectate să crească

Autoritatea de supraveghere financiară a Germaniei a declarat că „situația dificilă” a filialei germane a SVB „nu reprezintă o amenințare la adresa stabilității financiare”. Totuși, a impus un moratoriu asupra filialei germane a SVB. Faptul că bursele europene nu au intrat în panică e semn bun, spun analiștii.

Și Banca Centrală a Franţei a dorit să calmeze piaţa cu privire la riscul de contagiune după turbulenţele provocate, la nivel mondial, de colapsul Silicon Valley Bank și Silvergate.

Băncile franceze nu au o expunere pe banca americană Silicon Valley Bank (SVB) care a dat faliment, a afirmat luni pentru AFP un purtător de cuvânt de la Banca Centrală a Franţei.

“Nu văd un risc de contagiune, deci nu există o alertă concretă”, a afirmat anterior ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire. “Avem bănci solide, un sistem bancar care este solid şi un grad de lichiditate care este ridicat”, a continuat Le Maire, adăugând că băncile franceze au sectoare de activitate foarte diversificate.

Mesaj de calm si de la BNR. În 2008 băncile mari erau expuse la Lehman, iar astăzi nu există expuneri mari pe SVB

Potrivit purtătorul de cuvânt al BNR,  Dan Suciu, riscul de contagiune pentru România este minim, nu avem bănci expuse la băncile americane, iar situația actuală nu se poate compara cu anul 2008, a comentat acesta la ProTV.

Există insă companii din tehnologie din România care au bani depuși în SVB, dar care, asa cum au decis autoritatile din SUA, își vor putea recupera banii pentru a nu pune in pericol micile afaceri. De altfel, este primordial ca depozitele clienților să fie protejate pentru a evita o propagare de gen “bank run” și la alte bănci mici sau medii.

Lecția de economie după prăbușirea Silicon Valley Bank

„Băncile centrale sunt mai bine pregătite, iar probabilitatea riscului sistemic este mult atenuată în acest caz. Cu toate acestea, eșecul Băncii din Silicon Valley a arătat slăbiciunea supra concentrației sale într-o singură zonă, dar și o lacună normativă. Astăzi se observă o lipsă de bază- asigurarea persoanelor sau companiilor care au depășit limita de garantare a FDIC de 250.000 de dolari (companiile nu au operat mai multe depozite cu sume maxime garantate), punctează profesoara Abby Joseph Cohen, de la Columbia Business School, fost economist și fost strateg șef de investiții pentru Goldman Sachs.

De altfel, și președintele american Joe Biden a punctat lipsa unor reglementări, dispărute în timpul administrației Trump, care astăzi afectează sectorul bancar umbra.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)