La a șasea ședință de politică monetară din 2020, FED a menținut rata de dobândă de referință la minimul istoric, dar și programele neconvenționale în implementare, semnalând perspectiva continuării abordării relaxate pe viitor, în contextul provocărilor determinate de incidența pandemiei și consecințele șocului.

FED a prelungit facilitățile de creditare cu trei luni până la final de 2020

FED a decis să menţină dobânda de politică monetară până la un interval cuprins între 0% şi 0,25%, unde este din 15 martie, când pandemia a început să afecteze economia SUA.

Decizia de păstrare a nivelului actual are legătură cu creşterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus în Statele Unite. Potrivit preşedintelui Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell, restricţiile menite să stopeze răspândirea pandemiei au început să afecteze redresarea economiei, transmit Agerpres.ro.

“Vedem în ultimele săptămâni semne că o creştere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi măsurile menite să controleze pandemia încep să afecteze redresarea economiei. SUA au intrat într-o nouă fază a ţinerii sub control a virusului, ceea ce este esenţial atât pentru protejarea sănătăţii, cât şi a economiei”, a afirmat şeful Fed după şedinţa de politică monetară.

Comentariile sale, făcute prin videoconferinţă, confirmă ceea ce mulţi economişti şi analişti au susţinut în ultimele săptămâni, că explozia numărului de cazuri în unele state din sud şi sud-vest reduce speranţele într-o redresare rapidă a economiei.

“Calea redresării economiei depinde semnificativ de evoluţia pandemiei”, a apreciat într-un comunicat Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise (FOMC). Oficialii Fed au reafirmat angajamentul lor de a folosi “toate instrumentele disponibile” pentru a sprijini economia şi a menţine ratele dobânzilor aproape de zero atât timp cât va fi nevoie pentru redresarea în urma efectelor negative ale pandemiei.

“În urma declinului semnificativ, activitatea economică şi piaţa forţei de muncă s-au redresat uşor în ultimele luni dar rămân mult sub nivelul de la începutul anului”, se arată în comunicatul publicat la finalul reuniunii de politică monetară.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)