Miercuri, Rezerva Federală a ridicat rata dobânzii de referință cu 0,5%, în încercarea de încetini cea mai rapidă creștere a prețurilor din ultimele decenii., scrie Insider. Acest demers anunță implicit dobânzi mai mari pentru creditele ipotecare, împrumuturile auto sau carduri de credit mult mai scumpe. Dobânda cheie va fi, de 0.75% -1%.

Șeful Fed, Jerome Powell, a liniștit piețele spunând că banca centrală nu ia în considerare majorări mai mari ale ratelor la întâlnirile viitoare. Comentariul a declanșat o ușurare a Bursei, acțiunile Dow-ul sărind cu 900 de puncte la scurt timp după întâlnire.

Este a doua creștere de dobândă din ciclul actual, după creșterea de 0,25 puncte din luna martie. Creșterea ratelor a fost aprobată în unanimitate de toți cei 10 membri din Consiliu.

FED plănuiește să-și restrângă portofoliul de active, de luna viitoare, de 9 trilioane de dolari.

„Cu o fermitate adecvată a politicii monetare, Comitetul se așteaptă ca inflația să revină la obiectivul său de 2%, iar piața muncii să rămână puternică”, a spus Fed într-un comunicat. „În sprijinul acestor obiective, Comitetul a decis să ridice intervalul țintă pentru rata fondurilor federale la 3/4 până la 1% și anticipează că creșterile continue ale intervalului țintă vor fi adecvate”.

Totuși, inflația nu este cel mai mare risc. Potrivit șefului JPMorgan, Jamie Dimon, războiul din Ucraina prezintă un risc mai mare pentru economia globală. „Războiul Rece s-a întors”, a declarat miercuri CEO-ul JPMorgan pentru Bloomberg. El a menționat că Fed a întârziat să majoreze dobanda, dar a adăugat că nu va fi un dezastru pentru economia mondială pentru că „potențiale probleme sunt în Ucraina”.

Economiștii se așteaptă la menținerea dobânzi cheie la reuniunile băncii centrale din iunie și iulie și la creșteri de de dobândă de 0,25% în toamnă, potrivit Insider.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)