Rezerva Federală a ridicat ratele dobânzilor miercuri, într-o mișcare pe care investitorii și economistii au “văzut-o venind”, adică a fost anuntață. FED a majorat ieri dobânda de politică monetară, pentru a doua oară în 3 luni, măsură decisă ca urmare a creșterii economice puternice, evoluției bune a pieței muncii și a încrederii că inflația revine în apropierea țintei băncii centrale. Dobânda a fost ridicată cu 0,25 de puncte procentuale, în intervalul 0,75-1%, exact cum au previzionat analiștii.

Prognoza acestora vorbeste despre încă două creșteri ale dobânzii în acest an, mai ales după declarația surpriză: “Comitetul se așteaptă ca evolutia economică să evolueze într-un mod care să justifice creșterea treptată a ratei de dobândă.”

Cu alte cuvinte, încă o mișcare anuntață a FED.

Rezerva federală a SUA este cea mai importantă bancă din lume, iar deciziile de politică monetară influențează dobânzile la nivel global, inclusiv în Europa.

Creșterea dobânzilor în SUA antrenează o creștere a dobânzilor și pe alte piețe, precum și mișcări de capital dinspre piețele emergente către SUA.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)